Kabinet honoreert strijd tegen huiselijk geweld

26/11/2010 15:09

Nederlandse Vrouwenraad

Voor het kabinet staat de strijd tegen huiselijk geweld 'hoog in het vaandel', dat zei Reinier ter Kuile, directeur Justitieel Jeugdbeleid bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, op het landelijke symposium "Doorbreek Huiselijke Geweld - Praat erover" gisteren in Den Bosch. Daar vond de slotmanifestatie plaats van het gelijknamige project dat de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR) samen met de provinciale vrouwenraden in Overijssel, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland afgelopen jaar heeft uitgevoerd. De minister van Veiligheid en Justitie heeft besloten de NVR opnieuw subsidie te verstrekken voor een vervolg van dit project.

Minister Bijsterveldt twittert: Chapeau!

In het provinciehuis van Brabant in Den Bosch hadden zich donderdag 25 november - de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen - ruim 250 vrouwen en een enkele man verzameld om over huiselijk geweld te praten. Marja van Bijsterveldt, als minister van onderwijs ook verantwoordelijk voor emancipatie, maakte via twitter reclame voor het symposium: "Nederlandse Vrouwenraad organiseert vandaag grote bijeenkomst over bespreekbaar maken huiselijk geweld. Chapeau voor de

vrouwenbeweging!"

Wijzer worden

Niet alleen vertegenwoordigers van vrouwenorganisaties en besturen waren aanwezig. Ook betrokkenen en slachtoffers van huiselijk geweld voelden zich welkom. "Mijn man kleineert en vernedert mij al vele jaren. Ik weet niet goed wat ik moet doen om het te veranderen. Misschien word ik vandaag wat wijzer." aldus een van de aanwezigen die niet met haar naam genoemd wil worden.

Minister steunt de NVR

Reinier ter Kuile die tevens voorzitter is van de landelijke stuurgroep 'Huiselijke Geweld', sprak op het symposium namens de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en noemde het project een groot succes: "Ik heb begrepen dat tijdens de meer dan 30 gespreksbijeenkomsten die in het afgelopen jaar zijn georganiseerd velen zich pas ter plekke realiseerden hoeveel verhalen over geweld zij wel niet van dichtbij kennen. Praten over het geweld is de eerste stap om iets te ondernemen - voor jezelf of om een ander te helpen. Dit project, dat al ruim 2000 vrouwen wist te bereiken, maakt huiselijk geweld bespreekbaar. Daarom willen we graag dat de NVR volgend jaar doorgaat en ook in de acht andere provincies gespreksbijeenkomsten stimuleert.' Uiteenlopende vrouwenorganisaties, zoals de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA), staan al in de startblokken om dit soort avonden vorm te geven.

Geweld survivors

Hoe moeilijk het is om over het geweld te praten bleek tijdens het groepsgesprek met geweld survivors onder leiding van theatermaker en ambassadeur van de Vrouwenopvang Adelheid Roosen. De term geweld survivors komt van Pakize: "Ik wil geen slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Ik ben een sterke vrouw en ik heb me los weten te maken uit die geweldspiraal. Geweld survivors doet meer recht aan hoe ik me voel."

Ogen blijven vaak gesloten

De verhalen van de vrouwen die vaak jarenlang in een gewelddadige gezinssituatie hebben geleefd, hebben diepe indruk gemaakt op de aanwezigen. Janny Berg, een van de organisatoren uit Zeeland, schokte vooral het feit dat omstanders vaak zo weinig doen: "Veel mensen houden de ogen liever gesloten. Ook als ze vermoeden dat er iets niet pluis is. Iedereen kijkt liever de andere kant op. Terwijl wij als omstanders zo veel kunnen betekenen.'

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.nederlandsevrouwenraad.nl