Openbaar Ministerie

OM eist tot 3 jaar gevangenisstraf tegen verdachten drugshandel in Haagse Schilderswijk

26 november 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

Het OM in Den Haag heeft vandaag tegen vier verdachten van drugshandel gevangenisstraffen tussen de 18 en 36 maanden geëist. De verdachten zijn vier mannen (33, twee van 37 en 39 jaar) uit Den Haag. Een 54-jarige Haagse moest voorkomen wegens medeplichtigheid. Tegen haar eiste de officier van justitie een werkstraf van 200 uur.

De vier mannelijke verdachten zijn volgens de officier van justitie verantwoordelijk voor de handel in verdovende middelen in de Haagse Schilderswijk. Ze verkochten volgens het OM tussen november 2009 en maart 2010 harddrugs aan gebruikers maar waren ook verantwoordelijk voor tussenhandel in de Schilderswijk.

Rolverdeling
Volgens het OM was er sprake van een duidelijke rolverdeling. Eén van de twee 37-jarige verdachten en een 39-jarige Hagenaar regelden alles en worden daarom gezien als de hoofdverdachten. De 33-jarige Hagenaar was in dienst bij het tweetal. Hij moest vaak spullen ophalen en wegbrengen en voerde ook drugsdeals uit. De tweede 37-jarige verdachte was volgens de officier van justitie eveneens in dienst van de twee hoofdverdachten. Hij liet hen gebruik maken van zijn woning in de Schilderswijk. Zijn woning werd naast drugshandel ook gebruikt voor de opslag en bewerking van harddrugs. De politie trof in de woning naast drugs onder andere ook versnijdingmiddel en een weegschaal aan. In ruil voor zijn diensten kreeg de Hagenaar een deel van zijn rekening betaald.

Het OM vindt de rol van de 54-jarige Haagse het kleinste. Zij liet verdachten gebruik maken van haar woningen in de Schilderswijk. Van hieruit werd er gehandeld in harddrugs. In ruil hiervoor kreeg de vrouw, zelf drugsverslaafd, verdovende middelen van de verdachten.

De officier van justitie rekent het de twee hoofdverdachten aan dat zij de drie andere verdachten al het risico lieten nemen door hen heen en weer te laten rijden, in hun woningen de drugs op te slaan, de verkoop voor te bereiden en vanuit de woningen te verkopen.

Opsporingsonderzoek
De politie Haaglanden startte eind 2009 onder leiding van het OM een uitgebreid opsporingsonderzoek. Op 24 maart konden de vijf verdachten worden aangehouden. Bij huiszoekingen trof het onderzoeksteam een halve kilo heroine, één kilo amfetamine, meerdere poeders en goederen die gebruikt worden voor de verwerking van drugs aan. Ook werden er allerlei dure spullen in beslag genomen, zoals laptops, autoradio's en navigatieapparatuur.

Overlast
De samenleving heeft veel last van de gevolgen van drugsgebruik en het dealen van drugs. De handel vindt plaats in het illegale circuit en hierbij wordt geweld niet geschuwd. Van dat geweld worden vaak ook onschuldige omstanders de dupe. Omwonenden ondervinden daarom veel overlast van drugshandel bij hen in de buurt. Ook in deze zaak was er in de Schilderswijk sprake van een bloeiende handel. Volgens de officier van justitie hebben de aanhoudingen van deze vijf verdachten een voelbaar effect gehad in de wijk. De officier benadrukte tijdens de zitting dat de samenleving beschermd moet worden tegen deze vorm van criminaliteit en dat een hoge strafeis daarom gerechtvaardigd is.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.