Rijksvoorlichtingsdienst

Gebruik deeltijd-WW blijft fors afnemen

Het gebruik van deeltijd-WW is in oktober 2010 verder gedaald met 2.500 werknemers. Inmiddels hebben 75.000 werknemers gebruik gemaakt van de regeling. Hiervan zijn 62.000 mensen alweer uitgestroomd. In totaal zaten in oktober 2010 dus 13.000 werknemers in de deeltijd-WW (zie figuur I in de bijlage). Dit blijkt uit cijfers van het UWW dat de regeling uitvoert.

Het voorzichtige economisch herstel blijkt ook uit de dalende instroom van werknemers in de deeltijd-WW. Het aantal aanvragen voor deeltijd-WW is in het derde kwartaal van 2010 gedaald tot 2.300. In het eerste kwartaal 2010 vroegen bedrijven nog voor 11.200 werknemers deeltijd-WW aan, in het tweede kwartaal ging het om 5.200 werknemers. Dit geldt voor alle sectoren die gebruikmaken van de regeling (zie tabel II in de bijlage).

De deeltijd-WW is 1 april 2009 van start gegaan om bedrijven die voldoende gezond zijn tijdens de crisis hun vakkrachten te laten behouden die ze anders hadden moeten ontslaan. De regeling helpt bedrijven om meteen te kunnen aanhaken bij economisch herstel. De regeling deeltijd-WW stopt op 1 juli 2011. Dat betekent dat bedrijven na 1 januari 2011 geen aanvragen meer kunnen indienen. De aanvragen moeten minimaal 26 weken omvatten. Deeltijd-WW is een tijdelijk instrument. Medewerkers te lang vasthouden in de deeltijd-WW terwijl elders werknemers nodig zijn, belemmert het economisch herstel.

Categorieën: Bestuur, Economie, Financiën, Overig, Recht, Sociale zekerheid, Werk

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Bijlagen:


* Figuur I en tabel II