Artsen zonder Grenzen

Pakistan overstromingen: nieuw project AzG in Karachi

26-11-2010

Bijna 4 maanden na het begin van de overstromingen start Artsen zonder Grenzen nog steeds nieuwe hulpprogramma's op in Pakistan. Teams hebben vastgesteld dat 30.000 mensen in de havenstad Karachi dringend hulp nodig hebben. Terwijl de organisatie daar een nieuw project opzet, worden de noodhulpactiviteiten afgebouwd in gebieden waar de noden afnemen.

30.000 mensen ontheemd

In Karachi, in het zuiden van de provincie Sindh, zijn er nog steeds zo'n 30.000 mensen die ontheemd zijn door de overstromingen. Zo'n 20.000 van hen wonen in officiële kampen, maar minstens 10.000 anderen leven in geïmproviseerde kampen. Zij krijgen onvoldoende hulp en zijn dus het kwetsbaarst, maar ook in de officiële kampen is de situatie erg slecht. Artsen zonder Grenzen heeft daarom een nieuw hulpproject opgezet in Karachi.

Hulpgoederen en water

Teams zullen 1.500 kits met hulpgoederen en 1.000 tenten verdelen, waarmee 20.000 mensen geholpen kunnen worden. Daarnaast verstrekken mobiele hulpposten medische zorgen, en wordt er voor zuiver drinkwater en sanitaire voorzieningen gezorgd. De teams zullen minstens twee maanden aanwezig blijven in Karachi, tot de situatie verbetert.

Noodhulp voortgezet

Ook elders in het zuiden van de provincie Sindh en in de provincie Belutsjistan blijft Artsen zonder Grenzen actief. Het gaat vooral om de voorziening van schoon water en medische zorgen, maar ook om de behandeling van ondervoede kinderen. In Belutsjistan was hun aantal sterk gestegen tijdens de overstromingen. In totaal behandelde Artsen zonder Grenzen meer dan 4.500 ondervoede kinderen.

Geestelijke gezondheidszorg

Artsen zonder Grenzen verschaft de slachtoffers 1,8 miljoen liter zuiver water per dag en heeft in totaal 80.150 medische consulten uitgevoerd. De meest voorkomende klachten waren huidziekten, diarree en ontstekingen aan de luchtwegen. Daarnaast kregen ook meer dan 3.533 mensen, waaronder kinderen, geestelijke gezondheidszorg.

Noodhulp afronden

In het noorden van de provincie Sindh bouwt Artsen zonder Grenzen haar activiteiten intussen langzaam af. Het water trekt er weg en er zijn nu voldoende andere hulporganisaties aanwezig, zodat Artsen zonder Grenzen haar aandacht volledig kan richten op plaatsen waar ze dringend nodig is, zoals Karachi. In de provincies in het noorden van Pakistan had Artsen zonder Grenzen haar noodhulpverlening in verband met de overstromingen al eerder kunnen stopzetten.

Geen steun van overheden

De projecten die er waren vóór de overstromingen, blijven wel bestaan. Voor haar projecten in Pakistan accepteert Artsen zonder Grenzen geen gelden van overheden en steunt zij uitsluitend op giften van particuliere schenkers. 96 internationale en 1.300 Pakistaanse medewerkers bieden hulp in Pakistan.

Meer informatie over onze noodhulp in verband met de overstromingen in Pakistan