Diversiteitsbeleid gaat door, maar dan anders

26/11/2010 15:59

Multiculturele Televisie Nederland

"Het gaat om de mensen die selecteren"

In Z.O.Z. praat Anil Ramdas met drie studiogasten over hoe zwaar het kabinet tilt aan diversiteit. Ofwel, hecht men waarde aan een rijke schakering aan culturen op bijvoorbeeld de werkvloer?

In het regeer- en gedoogakkoord komt het woord 'diversiteit', maar éénmaal voor, en wel in de zin: 'Het kabinet beëindigt het diversiteits/ voorkeursbeleid op basis van geslacht en etnische herkomst. "Vroeger ging het meer om de arbeidsmarkt," vindt Fleur de Beaufort van het wetenschappelijk bureau van de VVD. "Het minderhedenbeleid moet nu anders. We kiezen voor meer energie steken in onderwijs."

Joan Ferrier is het hier niet mee eens. Ze is directeur van E-Quality, een organisatie die onderzoek doet en advies geeft op het gebied van vrouwen en allochtonen. Volgens haar moet je op beide vlakken blijven investeren. "Er wordt nog teveel gekozen voor werknemers die op 'ons' lijken. Waar het om gaat zijn de mensen die selecteren. Vooral bij vrouwen die werkloos zijn is dit belangrijk. Hugo Fernandes Mendes was directeur van de Directie Minderheden en heeft jaren aan diversiteit gewerkt. "We hebben toen zeker wat bereikt. Na de treinkaping hebben we Molukkers aan banen geholpen, en de arbeidsparticipatie van allochtonen ging naar 5%."

Is het een goed moment om een eind te maken aan het diversiteits/ en voorkeursbeleid? Dit gesprek wordt gevoerd op zaterdagmiddag Nederland 2 bij de VPRO, 15.15 uur.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl