Gemeente Brummen


Commissaris van Koningin dag te gast in Brummen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 26-11-2010)

Op donderdag 25 november was de Commissaris van de Koningin van de provincie Gelderland, de heer Clemens Cornielje, te gast in de gemeente Brummen. Hij bracht een officieel werkbezoek aan onze gemeente. Het vorige werkbezoek, vier jaar geleden, stond in het teken van het Eerbeeks centrumplan. Ditmaal lag het accent op het thema leefbaarheid en de ontwikkelingen in het hart van het dorp Brummen. Na afloop van het werkbezoek uitte de commissaris zijn waardering voor het uitstekend voorbereidde en leerzame werkbezoek.

Rondrit
Het werkbezoek begon met een werkbespreking met het college van burgemeester en wethouders. Vervolgens werd de commissaris met een bus rondgeleid door onze gemeente. De rondrit leidde onder andere door het uiterwaardengebied van Cortenoever, de nieuwbouwwijk Elzenbos en het dorpscentrum van Brummen. Ook werd een kort bezoek gebracht aan het multifunctioneel gebouw MFC, waar onder andere basisschool De Dobbelsteen is gevestigd.

Leefbaarheid
Aansluitend was er een interactieve sessie in Plein Vijf over het thema leefbaarheid. Inwoners en vertegenwoordigers van instellingen op het gebied van wonen, zorg, kunst en cultuur en welzijn debatteerden met elkaar over de wijze waarop de leefbaarheid in het dorp verder verbeterd kan worden. Dit ook met het oog op de vergrijzing en bevolkingskrimp die voor de komende decennia voorspeld wordt. Het werd een levendig debat waarbij de sprekers zich via een zeepkist tot de commissaris en de andere debaters richten. Het debat stond onder leiding van burgemeester Joosten, die erin slaagde met enkele prikkelende stellingen het debat goed op gang te brengen. De heer Cornielje concludeerde dat als Brummen in staat een goed plan te ontwikkelen voor het centrum van Brummen, de provincie hier zeker goed naar wil kijken om te zien of een bijdrage geleverd kan worden. Ook riep hij partijen op met elkaar samen te werken en waar mogelijk ook afstemming te zoeken met collegas en partners in de regio.

Raadsvergadering
Het werkbezoek eindigde met een buitengewone raadsvergadering. Onder het toeziend oog van een volle publieke tribune werden drie inhoudelijke onderwerpen besproken. Zo hield Cornielje een warm pleidooi voor behoud van de kwaliteit van de jeugdzorg, ook wanneer in de toekomst taken overgaan van provincie naar gemeenten. Verder liet de Commissaris van Koningin weten dat de provincie nog voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2011 een keus gaat maken voor één van de vier voorkeursvarianten. Wat betreft de financiering van de gekozen variant verwijst hij naar het provinciaal bestuur dat na de verkiezingen zal aantreden. Tot slot deed hij de toezegging om na te gaan waarom op de provinciale weg N348 op het gedeelte tussen de rotonde bij Leuvenheim en de overgang naar de vierbaansweg een maximumsnelheid van 100 kilometer geldt. Vanwege verkeersveiligheid pleit de Brummense raad voor het terugbrengen van de snelheid naar 70 kilometer per uur.