Rode Kruis Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen neemt 5 nieuwe SIT (Snel Interventie Team) voertuigen in dienst

Rode Kruis-Vlaanderen nam op 25 november 2010 vijf nieuwe SIT-voertuigen in dienst. De aankoop kadert in de overeenkomst die Rode Kruis-Vlaanderen sloot met de FOD Volksgezondheid, waarin de kwaliteitseisen en interventiesnelheden van de Snelle Interventie Teams (SIT) werden vastgelegd. Dit brengt het totaal aantal speciaal hiervoor uitgerust wagens op 24 in Vlaanderen.

Overal in Vlaanderen staan vrijwilligers van het Rode Kruis klaar om meteen in actie te schieten bij een ramp. Op die manier is Rode Kruis-Vlaanderen een belangrijke partner van de overheid binnen de organisatie van de dringende geneeskundige hulpverlening. Rode Kruis-Vlaanderen heeft op 25 november 5 nieuwe SIT-voertuigen (Snelle Interventie Team) in dienst genomen. Deze interventie-wagens maken de medische hulpverlening op de plaats van een ramp mogelijk en bevatten een team van hulpverleners en draagberries, zuurstof, hulp- en rampenkoffers, een opblaasbare tent en een stroomgenerator.

âDe SIT-voertuigen zijn uiteraard voorzien van de nodige communicatieapparatuur, maar deze Volkswagen Crafters werden speciaal omgebouwd om alle uitrusting veilig en overzichtelijk op te bergen en ter plaatse snel te kunnen inzettenâ, zegt Jean-Pierre Vanelslander, Verantwoordelijke Hulpdienst van Rode Kruis-Vlaanderen. âEen SIT-team kan op die manier op het terrein snel een triagepunt en een zogenaamde Vooruitgeschoven Medische Post organiseren. Zo wordt het mogelijk om gelijktijdig meerdere zwaargewonde slachtoffers te verzorgen en te voorzien van medicatie en infuusvloeistoffen.

De Snel Inzetbare Middelen rukken uit ter versterking van de normale ziekenwagens en MUG-teams bij grootschalige incidenten. âHet Rode Kruis engageert zich om in 95 % van de gevallen te vertrekken binnen de 30 minuten na de oproepâ, verklaart Jean-Pierre Vanelslander. âBovendien zullen we in 66% van de gevallen binnen de 40 minuten op de plaats van de ramp operationeel zijn. Deze snelle reactietijd is enkel mogelijk door de geografische verspreiding van onze Snelle Interventie Teams en de inzet van vele opgeleide vrijwilligers uit verschillende plaatselijke Rode Kruisafdelingen.â

Vorig jaar kocht Rode Kruis-Vlaanderen eveneens vijf nieuwe SIT-voertuigen aan. Eind 2009 stonden in totaal 19 SIT-voertuigen klaar, verspreid op 15 locaties in Vlaanderen. Dit brengt het totaal in 2010 op 24 SIT-voertuigen. Op elke locatie verzorgen gemiddeld 20 vrijwilligers de permanentie van de SIT-hulpverlening.

Mechelen, 25 november

Rode Kruis-Vlaanderen

Motstraat 40
2800 Mechelen

Tel: 015 44 33 22
Fax: 015 44 33 11
E-mail: info@rodekruis.be
Bankrek. 096-0000096-20

© 2010 Rode Kruis-Vlaanderen | disclaimer -

Partner: