Ministerie van Defensie

Bevel luchttransportvloot overgedragen aan EATC

26 november 2010, 16.15 uur

Op Vliegbasis Eindhoven is vandaag het bevel over de Nederlandse militaire vastvleugelige luchttransportvloot overgedragen aan het European Air Transport Command (EATC). Vanaf nu heeft het EATC het zeggenschap over de inzet. Het beheer over de toestellen blijft bij de Koninklijke Luchtmacht.

Met de overdracht bepaalt de multinationale organisatie de inzet van 2 C130 Hercules transporttoestellen, 2 KDC10 's en een Gulfstream passagiersvliegtuig. Sinds oktober heeft het EATC al de controle over de luchttransportvloot van de Duitse luchtmacht. Inmiddels handelde de organisatie meer dan 1000 Duitse verzoeken om luchttransport af.

Table Top Exercise

Ter voorbereiding op de overdracht is eerder in november een zogenoemde Table Top Exercise gehouden. Doel hiervan was het beoefenen en testen van procedures voor het aanvragen van luchttransport en het plannen, uitvoeren en volgen van missies. Met behulp van het geautomatiseerde MEAT (Management of European Air Transport) systeem is door de verschillende Nederlandse 'spelers' en het EATC het proces van militair luchttransport 'nieuwe stijl' beoefend. De testfase werd succesvol afgerond. De overdracht vormde de volgende stap op weg naar volledige zelfstandigheid van het EATC.

Achtergrondinformatie

* European Air Transport Command (EATC)