Rijksoverheid
Grote conferentie over duurzame eiwitten
Nieuwsbericht | 26-11-2010
De komende jaren zal de wereldbevolking groeien naar zo'n 9,1 miljard
mensen. Een groeiende wereldbevolking betekent ook meer vraag naar
dierlijke en plantaardige eiwitten. Tijdens de tweedaagse
internationale conferentie The Protein Summit 2010 - creating
sustainable opportunities bespreken meer dan 130 wetenschappers en
vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid de toekomst en
de kansen van (nieuwe) duurzame eiwitten.
The Protein Summit (op 25 en 26 november in Amsterdam), is
georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw, en
Innovatie (EL&I), Vion Food Group, DSM en TNO, in samenwerking met het
kennis- en organisatiebureau Bridge2Food.
Duurzame gehaktbal
Directeur-Generaal Annemie Burger van het ministerie van EL&I opende de
eiwittop. In haar toespraak schetste ze de uitdagingen waar de wereld
de komende jaren voor gesteld is. De wereldbevolking groeit, en we
kunnen grondstoffen maar één keer inzetten voor voedsel voor mensen,
diervoer of biobrandstoffen.
De oplossing voor dit probleem is innovatie van de eiwitketen.
Bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van duurzaam geproduceerde
plantaardige eiwitten. DG Burger riep de aanwezigen op een duurzame en
innovatie kettingreactie op gang te brengen. Met duurzame plantaardige
eiwitten is nu al heel veel mogelijk. Burger: "Zelfs de in Nederland zo
populaire gehaktbal kan al voor een groot deel gemaakt worden van
plantaardige eiwitten."
Het ministerie van EL&I stimuleert het bedrijfsleven bij het zoeken
naar alternatieven voor dierlijke eiwitten en bij het ontwikkelen van
(nieuwe) duurzame eiwitten. Bijvoorbeeld door insecten en lupines te
gebruiken in plaats van vlees. Zo probeert EL&I samen met het
bedrijfsleven een bijdrage te leveren aan duurzamer voedsel in de
toekomst.
Een kok met een dienblad met insecten.
Insecten kunnen een hele rijke en duurzame eiwitbron zijn.
Algen, insecten en eencelligen
Tijdens de eiwittop worden verschillende nieuwe eiwitbronnen
gepresenteerd. Algen, koolzaad, insecten en eencelligen kunnen
bijvoorbeeld een hele rijke en duurzame eiwitbron zijn. Deze eiwitten
kunnen gebruikt worden als ingrediënt in voedsel voor mensen
(bijvoorbeeld in een gehaktbal) of voor veevoer. Van algen kan ook olie
gemaakt worden. Die olie kan gebruikt worden als biobrandstof of als
gezonde olie.
Planet, People én Profit
Ook banken presenteren zich op deze Protein Summit. Investeren in
duurzame eiwitten kan namelijk ook erg winstgevend zijn. Een grote
levensmiddelenfabrikant kondigde tijdens de eiwittop aan dat het nu
serieus werk gaat maken van de ontwikkeling van alternatieven voor
zuivel. Als de melkprijs blijft stijgen kan het bedrijf de kosten
namelijk niet meer blijven doorrekenen aan de consument.
Onderzoekers, managers en CEO's van onder andere Wageningen UR, de
Universiteit van Amsterdam, Vion Food Group, Premier Foods, Alpro Soja,
Rabobank, Fonterra, Nutreco, Coop, CBL, Solae, GfK, Burcon NutraSience,
CJ Foods, ETZ University en TNO geven workshops en presentaties tijdens
deze eiwtittop.
Verantwoordelijk ministerie
* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie