Rijksoverheid


Kamervragen PVV over scriptie van jongerenloket Utrecht

Kamervragen van het lid De Jong (PVV) over de scriptie 'Een evaluatie van de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) bij het jongerenloket in Utrecht'

Postbus 90801
2509 LV Den Haag
Anna van Hannoverstraat 4
T 070 333 44 44
F 070 333 40 33
www.rijksoverheid.nl

Contactpersoon

Onze referentie
R&P/RSA/10/22312

Uw referentie
2010Z16263

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid De Jong (PVV) over het bericht dat de gemeente Utrecht de scriptie 'Een evaluatie van de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) bij het jongerenloket in Utrecht' niet openbaar wilde hebben voor 2050 (ingezonden 9 november 2010).

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

P. de Krom

Pagina 1 van 3
Vragen van het lid De Jong (PVV) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht dat de gemeente Utrecht de scriptie 'Een evaluatie van de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) bij het jongerenloket in Utrecht' niet openbaar wilde hebben voor 2050. (Ingezonden 9 november 2010).

Datum
26 november 2010

Onze referentie
R&P/RSA/10/22312


1
Bent u bekend met het artikel 'Utrecht verzweeg chaos bij jongerenloket'? 1)

Antwoord 1
Ja.


2
Is het bericht waar dat de gemeente Utrecht de scriptie 'Een evaluatie van de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) bij het jongerenloket in Utrecht, waarin wordt geconcludeerd dat het een totale chaos is bij dit jongerenloket, niet openbaar wilde hebben voor 2050?

Antwoord 2
Dit bericht blijkt onjuist. Ik verwijs u hiervoor naar de antwoorden van het College van de Gemeente Utrecht op de vragen die de VVD fractie op 3 november jl. stelde m.b.t. het 'embargo' op de scriptie.


3
Deelt u de visie van klantmanagers en beleidsmaker van het jongerenloket in Utrecht die aangeven dat het sinds de invoering van de Wet Investeren in Jongeren een chaos is? Zo nee, waarom niet? 2)


4
Is het waar dat er bij het loket een enorme toename was van criminele jongeren, die zich aanmelden omdat er nauwelijks controle was bij het verkrijgen van een stagevergoeding?


5
Is het waar dat de enorme toename van criminele jongeren op de werkvloer ervoor zorgde, dat de jongeren die echt gemotiveerd waren, weg bleven?


6
Is het waar dat deze jongeren gewoon werden doorbetaald terwijl ze niet kwamen opdagen?


7
Hoeveel belastinggeld is door deze bureaucratische incompetentie verdwenen?

Antwoord 3, 4, 5, 6 en 7
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de uitvoering van de WIJ. Centraal in de WIJ staat dat werk en/of scholing altijd boven een uitkering gaat. Gegeven de verantwoordelijkheidsverdeling tussen Rijk en gemeente en mijn verantwoordelijkheid voor het vormgeven van het systeem als geheel past het niet om inhoudelijk te reageren op de uitvoering in afzonderlijke gemeenten. De Gemeenteraad van de betreffende gemeente heeft in deze een controlerende taak. Op 18 november heeft de Commissie mens en samenleving van de Gemeente Utrecht een debat gevoerd over de voortzetting van het jongerenloket naar aanleiding van de evaluatie van het jongerenloket. Het verslag daarvan staat te lezen op www.utrecht.nl.


8
Pagina 2 van 3
Wat gaat u doen om deze verspilling van gemeenschapsgeld een halt toe te roepen en om te garanderen dat gemeentes de Wet Investeren in Jongeren op een effectieve en transparante wijze gaan uitvoeren?

Datum
26 november 2010

Onze referentie
R&P/RSA/10/22312

Antwoord 8
Zoals genoemd zijn gemeenten verantwoordelijk voor de kwaliteit van de uitvoering van de WIJ. De Gemeenteraad heeft in deze een controlerende taak.

De WIJ is per 1 oktober 2009 in werking getreden, in eerste instantie alleen voor de nieuwe instroom. SZW heeft gemeenten ondersteund bij de implementatie van de WIJ door hulpmiddelen ter beschikking te stellen, zoals een draaiboek voor de implementatie, een handreiking WIJ voor de uitvoering, modelverordeningen en modelbeschikkingen, een verschillenanalyse WWB-WIJ en een publiekstekst. Gemeenten zijn in 2009 en begin 2010 druk doende geweest met de implementatie van de wet. Per 1 juli 2010 is ook het zittende WWB bestand overgeheveld naar de WIJ. Gemeenten zijn nu, ook met de impuls vanuit het Actieplan Jeugdwerkloosheid, vooral aan de slag met de doorontwikkeling en aanscherping van de uitvoering. Waar mogelijk faciliteert SZW dit met voorlichting en verspreiding van goede voorbeelden.

Voor 1 oktober 2011 zal ik u de evaluatie over de WIJ toesturen. Uit deze evaluatie zal blijken op welke wijze vorm is gegeven aan de uitvoering van de WIJ en in hoeverre de WIJ bijdraagt aan de arbeidsparticipatie van jongeren.


1) de Telegraaf, 'Utrecht verzweeg chaos bij jongerenloket', 4 november 2010-11-
2)'Een evaluatie van de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) bij het jongerenloket in Utrecht'
Pagina 3 van 3