GroenLinks

Ontwikkelingsbeleid nu echt hervormen

GroenLinks maakt zich grote zorgen over de extra bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking die het kabinet bekend heeft gemaakt. Kamerlid Arjan El Fassed: "Ik zie een algehele verschraling op buitenlands beleid door een sterk naar binnengekeerde houding en een beleid vooral gericht op eigenbelang. Het lijkt wel of dit kabinet terug wil naar de jaren tachtig. Toen regeringen van CDA en VVD Nederlandse producten dumpten in Afrikaanse landen. Daar werd vooral ons bedrijfsleven beter van, maar lokale markten werden kapot gemaakt. GroenLinks hoopte net af te zijn van deze nare methodes en een stap vooruit te kunnen zetten met hervormingen."

Naast de forse bezuinigingen wil de staatssecretaris ook delen van de defensie-uitgaven onderbrengen in het ontwikkelingsbudget. Het budget voor bestrijding van het wereldwijde klimaatprobleem wordt niet alleen extra verminderd, maar moet ook nog uit het dit budget worden betaald. Daarnaast is het volgens GroenLinks onterecht dat het maatschappelijk middenveld extra wordt gekort.

GroenLinks is tevreden met het besluit van staatssecretaris Knapen om niet de kaasschaaf te hanteren, maar duidelijke keuzes te maken voor minder landen en minder thema's. El Fassed: "Het is nu van belang dat samenwerking met andere landen wordt gezocht. Zodat zij goedlopende projecten kunnen overnemen in gebieden waar wij uit vertrekken, zodat er geen kapitaalvernietiging plaatsvindt." GroenLinks wil dat Nederland een kopgroep van Europese landen opstart die dit werk goed afstemt.

Voor effectief beleid is het belangrijk naar twee zaken te kijken: de bestedingen van middelen, en het beleid en de politieke beïnvloeding die daarvoor nodig zijn. "We weten allemaal dat het voor ontwikkelingslanden belangrijker is dat er eerlijke handel plaatsvindt dan dat er een zak met geld komt. Het kabinet zou een routekaart moeten opstellen waarmee ze aangeeft hoe we ontwikkelingslanden het beste kunnen ondersteunen. Om uiteindelijk het ontwikkelingsbeleid echt te kunnen hervormen", aldus El Fassed.