Waterleidingmaatschappij Drenthe

Drinkwater volgend jaar goedkoper26 november 2010 Â Waterleidingmaatschappij Drenthe verlaagt tarieven

Voor het tweede achtereenvolgende jaar gaat Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) de tarieven voor het gebruik van water verlagen. In 2011 betaalt een gemiddeld gezin in Drenthe op jaarbasis 146 euro voor drinkwater. Dit was 153 euro in 2010.

Zeven euro minder
In 2011 betaalt een gemiddeld gezin in Drenthe ongeveer zeven euro minder dan in 2010. Dit wordt bereikt door het vastrecht met 11 euro te verhogen en het variabel tarief te verlagen met 0,13 eurocent per m'. De aandeelhouders van WMD, de provincie Drenthe en de Drentse gemeenten, hebben vandaag met de tariefaanpassing ingestemd.

Efficiency
Volgens Karst Hoogsteen, directeur WMD, gaat de prijsverlaging niet ten koste van de kwaliteit en de service van WMD. âDie zaken zien we bij WMD als vanzelfsprekend. We kunnen deze tariefverlaging realiseren door het verder verbeteren van onze bedrijfsvoering. En dat ondanks de stijgende kosten voor arbeid en energie die bij de productie van water nu eenmaal noodzakelijk zijn.â Met deze nieuwe prijsdaling laat WMD zien dat het steeds opnieuw efficiëntere manieren vindt in het produceren van drinkwater, de eerste levensbehoefte.

Watergebruik
Het aantal aansluitingen op het waterleidingnet is nu ruim 190.000 en zal in de komende tijd met ongeveer een half procent per jaar toenemen. Het watergebruik per huishouden lijkt zich te stabiliseren op gemiddeld 126 m' per jaar. In 1996 lag het gebruik in deze categorie nog op 155 m'. WMD produceert jaarlijks ongeveer 30 miljoen m' drinkwater in twaalf drinkwaterproductiebedrijven.

Toekomst
Ook de komende jaren streeft WMD er naar tariefstijgingen minimaal te houden, in ieder geval gelijk aan of lager dan de inflatie.