Gemeente Winterswijk

november Raad besluit over erfgoedverordening

Raad besluit over erfgoedverordening

Op 25 november heeft de raad ondermeer vergaderd over de erfgoedverordening, de nota uitbreiding niet-agrarische bedrijvigheid in het buitengebied en het onderzoek van de rekenkamercommissie. De belangrijkste besluiten worden hieronder toegelicht.

26 november 2010

Erfgoedverordening

Met de inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is een aanpassing van de huidige monumentenverordening noodzakelijk. In verband hiermee is er een nieuwe verordening opgesteld genaamd de "Erfgoedverordening Gemeente Winterswijk 2010". Deze nieuwe verordening komt in plaats van de huidige monumentenverordening. Een archeologische beleidskaart maakt deel uit van deze nieuwe verordening. Het college heeft de raad voorgesteld de "Erfgoedverordening Gemeente Winterswijk 2010" vast te stellen. De raad heeft dit voorstel met algemene stemmen aangenomen.

Niet agrarische bedrijvigheid in het buitengebied

De gemeente Winterswijk heeft diverse verzoeken ontvangen om uitbreiding van niet-agrarische bedrijvigheid. Om deze verzoeken eenduidig te kunnen behandelen is de nota "Uitbreiding niet-agrarische bedrijvigheid in het buitengebied van Winterswijk" opgesteld. Het college heeft de raad voorgesteld de nota "Uitbreiding niet-agrarische bedrijvigheid in het buitengebied van Winterswijk" vast te stellen. De raad heeft dit voorstel unaniem aangenomen. Het PvdA heeft een motie ingediend over de monitoring van de verstening van het buitengebied. In deze motie heeft het college de opdracht gekregen om te onderzoeken of de mate van bebouwing in het buitengebied - met terugwerkende kracht tot 5 jaar - kan worden gemonitord en de raad daarover zo spoedig mogelijk te berichten. Het CDA heeft daar bij mondeling amendement aan toegevoegd dat dit onderzoek binnen de begroting moet worden uitgevoerd. Deze motie is aangenomen met 15 stemmen voor en 5 tegen (VVD).

Onderzoek rekenkamercommissie

De gezamenlijke rekenkamercommissie van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk heeft onderzoek laten verrichten naar de kwaliteit van de raadsvoorstellen in de gemeente Winterswijk. Het rapport is behandeld in de gecombineerde vergadering van de commissies Ruimte en Samenleving. De commissies hebben de raad geadviseerd om het rapport voor kennisgeving aan te nemen en het college te verzoeken een heldere en overzichtelijke opzet voor raadsvoorstellen te ontwikkelen. De raad heeft hier unaniem mee ingestemd.

Meer informatie?

Het verslag van de raadsvergadering vindt u begin september op de website onder Bestuur en politiek / Raad / Vergaderingen gemeenteraad / Verslagen raadsvergaderingen/ 25-11-2010.