Nieuw-Vlaamse Alliantie



Liesbeth Homans en Zuhal Demir vinden wetsvoorstel Brems en Gerkens belediging voor vrouwen

klok 26 november 2010

Quota voor vrouwen in private raden van bestuur zijn geen oplossing voor de structurele problemen die hier meespelen en zijn bovendien beledigend voor zovele vrouwen die op eigen houtje een loopbaan uitbouwen. Dat stellen N-VA fractieleider in de Senaat Liesbeth Homans en Kamerlid Zuhal Demir als reactie op het wetsvoorstel van Kamerleden Eva Brems (Groen!) en Muriel Gerkens (Ecolo) dat beursgenoteerde bedrijven en overheidsbedrijven verplicht minstens 40% vrouwen op te nemen in hun raad van bestuur. Homans en Demir vrezen dat het voorstel bekwame en ambitieuze vrouwen tot `excuustruus' zal degraderen. Homans en Demir pleiten daarentegen voor een écht gelijkekansenbeleid.

"Dat men overheidsbedrijven quota wil opleggen, tot daar. De overheid heeft inderdaad als taak om aan de maatschappij het goede voorbeeld te geven. Maar beursgenoteerde en private bedrijven in het algemeen verplichten om een bepaald percentage vrouwelijke bestuurders aan te stellen, is bijzonder betuttelend", stelt Homans. "Het is bovendien een impliciete beschuldiging aan het adres van deze bedrijven alsof die zich nu effectief allemaal schuldig maken aan discriminatie ten aanzien van vrouwen. Uitzonderingen bestaan uiteraard altijd, maar de overgrote meerderheid van de bedrijfsleiders zijn verstandig genoeg om bekwame vrouwen niet te discrimineren." Bovendien bestaat het gevaar dat quota een negatieve stempel zullen drukken op de vrouwen die zo binnenkort in raden van bestuur terecht komen.

Zuhal Demir: "Wat wij willen vermijden, is dat een vrouwelijke bestuurder van een bedrijf heel haar leven behandeld wordt alsof ze enkel en alleen vanwege verplichte quota aan haar job is geraakt. Alsof ze daar niet zit vanwege haar bekwaamheid en expertise! Dat is tocht niet wat we willen bereiken."

Homans en Demir erkennen dat vrouwen in de praktijk niet altijd en overal gelijke kansen krijgen op de arbeidsmarkt, maar de oorzaken daarvan zijn meer maatschappelijk en dieperliggend van aard. De combinatie arbeid-gezin en bepaalde klassieke rollenpatronen spelen immers nog steeds, zij het al minder dan vroeger, een belangrijke rol. Quota zijn daarvoor geen oplossing. Homans en Demir pleiten daarentegen voor een écht gelijkekansenbeleid, dat vrouwen en mannen dezelfde toegang tot alle jobs moet garanderen. Een evenwichtig gezinsbeleid kan een belangrijke sleutel zijn om `de juiste vrouw op de juiste plaats' te krijgen. Auteur(s): Liesbeth Homans, Fractieleider Senaat Zuhal Demir, Kamerlid Contactinfo:

Valerie Van Peel, N-VA Fractiesecretaris/woordvoerder Senaat E-Post: valerie vanpeel n-va be