Universiteit Twente

UT-symposium voor Commissaris van de Koningin

26 november 2010

Ter gelegenheid van het afscheid van mr. G.J. Jansen, Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel, belegde de Universiteit Twente op vrijdagochtend 26 november 2010 een afscheidssymposium. Thema was `grenzen aan de veiligheid'. De Commissaris van de Koningin kreeg de UT-erepenning uitgereikt door dr. Anne Flierman, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente.

In 2002 werd de heer Jansen benoemd tot Commissaris van de Koningin in Overijssel. Aan het eind van dit jaar legt hij zijn functie als Commissaris neer.

In zijn openingswoord roemde dr. Flierman de Commissaris van de Koningin om zijn vele verdiensten: "In de afgelopen jaren heeft mr. G.J. Jansen zich zeer ingespannen voor de relatie tussen de provincie en de Universiteit Twente. Tussen de UT en de provincie Overijssel bestaat thans een hechte band waarbij we op veel terreinen samenwerken". Flierman verwees naar de ontwikkelingen in onderzoek en valorisatie op het gebied van duurzame, groene energie, technologie en gezondheidszorg, en de jaarlijkse uitreiking van de 'Overijssel Phd-award' voor het beste proefschrift dat aan de Universiteit Twente wordt verdedigd. Hij noemde de rol van de provincie bij de oprichting van het Innovatieplatform Twente. "Die is van grote betekenis, voor Twente maar zeker ook voor onze universiteit." Wat, aldus Flierman, eveneens geldt "voor het aanhalen van de banden met onze Duitse buren, een initiatief waarop met een intensivering van de relatie tussen de Universiteit Twente en de Westfalische Wilheims-Universitat Munster wordt voortgebouwd."

Grenzen aan de veiligheid
Thema van het - door de Faculteit Management & Bestuur georganiseerde - symposium was: 'grenzen aan de veiligheid', bij uitstek een terrein waarop de Universiteit Twente actief is. Het onderwerp werd door vier sprekers belicht, vanuit verschillende onderzoeksgroepen van de UT.

Stefan Kuks, hoogleraar Innovatie en Implementatie van Waterbeleid en tevens Watergraaf van Waterschap Regge en Dinkel, sprak over "Hoogwaterbescherming als politieke keuze". Met als casus de hoogwaterstand in Twente, de Achterhoek en het Duitse achterland in augustus 2010 schetste hij zowel de zorgplicht van de overheid alsook een aantal politieke opties en dilemma's in het waterbeheer.

Emeritus hoogleraar Veiligheidsstudies Kees van der Vijver reflecteerde op 'Politie en de grenzen van de veiligheid'. Hij zette vraagtekens achter de traditionele overheidsvisie: 'Laat mensen vooral niks zelf regelen, je loopt alleen maar het risico dat ze het recht in eigen hand nemen' en pleitte voor een nieuw evenwicht tussen formele en informele sociale controle en zelfredzaamheid. "Het doorslaan naar de formele controle heeft ons te lang parten gespeeld".

Over 'nanotechnologie en veiligheid' sprak professor Dave Blank, wetenschappelijk directeur van het MESA+ onderzoeksinstituut voor nanotechnologie van de UT. Met toepassingsgebieden van waterzuivering, energie en transport tot aan gezondheidszorg en veiligheid is nanotechnologie een grensverleggende technologie. Een van de uitdagingen, aldus Blank, is dat we deze technologie ook benutten voor ontwikkelingslanden, en wel in de vorm van 'low-cost devices' die de algehele levensstandaard en de veiligheid aldaar ten goede kunnen komen.

Prof. Maarten IJzerman, opleidingsdirecteur Gezondheidswetenschappen, ging in op 'gezondheid en veiligheid'. Dat de overheid de burger meer wil sturen op gezond gedrag, eigen regie en verantwoordelijkheid lijkt niet meer dan logisch - zowel in een geindividualiseerde maatschappij als met het oog op kostenbeheersing. Maar in hoeverre is een dergelijke aanpak effectief en wenselijk als hogeropgeleiden bovengemiddeld zelfredzaam lijken, maar lageropgeleiden gemakkelijk de dupe worden?

UT-erepenning
In zijn korte reactie op de inleiders memoreerde mr. Jansen - als voorbeeld voor de samenwerking tussen Provincie en Universiteit - het recente 'succesvolle' bezoek van de Kroonprins bij de opening van het NanoLab.

Uit handen van Collegevoorzitter Flierman ontving de scheidende Commissaris tot slot de UT-erepenning met daarop het randschrift: "Bestuurder met oog voor wetenschap en maatschappij".