Rechtbank Utrecht


Zes veroordelingen wegens kraken

26 november - Zes verdachten die op 31 oktober dit jaar een pand aan de Koningin Wilhelminalaan in Utrecht kraakten, zijn vrijdag door de politierechter in die plaats veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur. Kraken is sinds 1 oktober strafbaar.

Twee verdachten werden vrijgesproken, omdat volgens de rechter niet is komen vast te staan dat zij in het pand verbleven.

De rechter oordeelde dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs was om het zestal te veroordelen voor het nieuwe delict. De rechter legde wel een lagere straf op dan de officier van justitie had geëist. De rechter noemde de eis op zich niet onredelijk, maar vond dat het ontruimen van het bewuste pand onrechtmatig is geweest. De krakers hebben voorafgaand aan de ontruiming niet de mogelijkheid gehad om de dreigende inbreuk op hun huisrecht te laten toetsen door de rechter. Er was in dit geval volgens van de rechter sprake van een inbreuk op het huisrecht van de krakers. De rechter oordeelde daarnaast dat de krakers wel in het pand aangehouden mochten worden, omdat er een machtiging tot binnentreden was verleend. Ook hield de rechter de krakers - anders dan de officier van justitie - niet verantwoordelijk voor aangerichte vernielingen in het pand, omdat daarvoor onvoldoende bewijs was.

Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 26 november 2010