Ingezonden persbericht


Grande Finale Cage - Happy New Ears

26, 27 en 28 november - zie www.SCHUNCK.nl voor aanvangstijden.

Als afsluiting van de tentoonstelling The Anarchy of Silence: John Cage and Experimental Art staat SCHUNCK* nog een keer helemaal in het teken van John Cage. 26, 27 en 28 November wordt er een selectie van winnende Open Call-projecten gepresenteerd, aangevuld met bijzondere aan John Cage gerelateerde acties.

Een greep uit het programma
Tijdens het hele weekend trekken klank-sculpturen en installaties de aandacht. Bijvoorbeeld Jeroen Uyttendaele en Dewi de Vree met hun grafiet instrument, een grafisch elektronisch muziekinstrument dat uit een tekening geluid laat ontstaan. Of de Britse kunstenaar en Cagecurator Jeremy Millar die een eigen toevalsprocedure voor zijn werk Ex Libris concipieerde. Tevens is er werk te zien van Wouter Huis en Filip Daniels, Song-Ming Ang, Mike Kramer, Mildred Janssens, Christopher Shultis en Khe Siang. Twee keer per dag vindt de Grande Finale rondleidingen plaats, met een spectaculair bezoek aan Andy Warhols' werk Clouds in de vitrine.
Op vrijdag onderzoekt VenhoevenCS architecture+urbanism in een publieke maquetteworkshop met studenten van de Academie van Bouwkunst Maastricht en de Technische Universiteit Eindhoven de mogelijkheden van het inzetten van het onverwachte, het spontane en het toeval in de architectuur en stedenbouw, geïnspireerd op Cage's toevalspartituur. Zaterdag volgen lezingen, performances in klank en dans als ook concerten elkaar in rap tempo op. Jan Van Den Dobbelsteen reageert met zijn pianola in woord en klank op Eric Satie; de band Oorbeek verzorgt een optreden op meerdere verdiepingen met als repertoire o.a. twee stukken van de do-it-yourself-cd voor de SCHUNCK*-lift.
De Koreaans-Nederlandse choreografe Ji-Sun Yang maakt haar debuut in Heerlen met een spectaculaire dansvoorstelling in een complete verdonkerde ruimte. Paul Devens geeft een 29 minuten durende interpretatie van een grafische partituur, waar 20 speakers en een tafel met 'klank-electronica' aan te pas komen.
Tisha Mukarij zorgt voor een 10 Minuten spektakel voor 100 personen dat voor de hele stad zichtbaar wordt uitgevoerd.
Het Belgische saxofoon kwintet Eric Sleichim & BL!NDMAN (sax) is sinds 20 jaar een begrip met zijn verleidelijk mooie uitvoeringen van Cage-composities en speelt om 20 uur in Schunck*. Op zondag staat de Cage for Kids!- workshop op het programma, film met pioneer Frank Scheffer en ter afsluiting van Cage in Schunck* het Ives Ensemble, dat zich heeft toegelegd op het uitvoeren van ongedirigeerde kamermuziek van de 20e en 21e eeuw en composities van John Cage. Met:
Jeroen Uyttendaele & Dewi de Vree / Wouter Huis & Filip Daniels / Song-Ming Ang / Mike Kramer / Oorbeek / Mildred Janssens / Jeremy Millar / Christopher Shultis / Khe Siang / Venhoeven CS architecture+urbanism / Raph de Haas & Michal Osowski / Jan Van Den Dobbelsteen / Paul Devens / Stephanie Rijpkema / Ji-Sun Yang / Tisha Mukarij / 5.0 & Jan Harsman / Eric Sleichim & BL!NDMAN (sax) / Frank Scheffer / Nader Mashayekhi / Cage for Kids! / Ives Ensemble
In samenwerking met / in collaboration with: Parkstad Limburg Theaters, Cultura Nova; Filmhuis de Spiegel. Met dank aan / supported by: Mondriaan Stichting, Provincie Limbrug, SNS Reaal Fonds, Stichting Intro in Situ.