Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Van Gogh Museum, FOAM, en EYE presenteren een live discussieforum

Symposium Net Echt: de rauwe werkelijkheid
Net Echt organiseert op vrijdag 26 november 2010 een discussieforum over naturalisme in schilderkunst, fotografie, film en andere media. Over de fascinatie voor de rauwe werkelijkheid en een ode aan de working class hero. Want de naturalistische thema's van eind 19e eeuw, zoals sociale onrust, de toekomst van de jeugd en het dagelijks leven van de gewone man, zijn onverminderd actueel. Tijdens het symposium komen wetenschap, kunst(historie) en de actualiteit van vandaag aan bod. De hele dag en avond zijn er in het Van Gogh Museum, Foam en EYE rondleidingen en filmvertoningen. Het symposium kent een virtuele variant in de vorm van een webposium, waarbij v.a. zaterdag 27 november de presentaties en discussies te zien en te becommentariëren zijn; zie www.net-echt.info. Het programma van het symposium Net Echt: de rauwe werkelijkheid' duurt van 10.00 tot 17.30 uur; aansluitend presenteren het Van Gogh Museum, Foam en EYE Film Instituut Nederland diverse activiteiten in het kader van het symposium, waaronder een vertoning van twee stille films met live muziekbegeleiding. Meer informatie via www.net-echt.info. Aanmelden voor dit symposium kan via info@net-echt.info de toegang is gratis.

Dag en Avond Programma
Het programma van het symposium bestaat uit een dag en een avond programma. Het dagprogramma bestaat uit een discussieforum in het Van Gogh Museum van 10:00 uur tot 17:30 uur. Tijdens het discussieprogramma zullen verschillende sprekers hun gedachten over het naturalisme laten gaan. De voertaal is Engels. Overdag is ook Foam geopend.

Dagprogramma Van Gogh Museum van 10.00 uur tot 17.30 uur Sprekers:

* Prof. Gabriel Weisberg (gastconservator Illusie en Werkelijkheid en expert op het gebied van 19de eeuwse kunst)
* Dr. Ivo Blom (Algemene Cultuurwetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam, flmhistoricus en expert op het gebied van de stille flm)
* Edwin Becker (Hoofd Tentoonstellingen Van Gogh Museum, samen met Gabriel Weisberg initiatiefnemer van Illusie en Werkelijkheid)
* Stefano Odoardi (flmmaker en kunstenaar, hij heeft onder andere de flm ´Tunnelvisie´ gemaakt die op 3 december in premiere gaat) Stefano Odoardi (1967) woont en werkt in zowel Italië als Nederland. In 2002 behaalde hij in Amsterdam zijn diploma aan de Postgraduate Opleiding DasArts. In 2007 draaide hij zijn eerste speelflm Una Ballata Bianca (A White Ballad), opgenomen in de offciële selectie van het Internationaal Filmfestival in Rotterdam. Odoardi heeft momenteel twee nieuwe speelflmprojecten in ontwikkeling: Thomas en Mancanza.
* Joan Fontcuberta, wiens tentoonstelling 'Landscapes without Memory' te zien is in Foam vanaf 26 november 2011). Fontcuberta (Barcelona, 1955) is een conceptueel kunstenaar die in zijn projecten een kritische houding inneemt ten opzichte van de vermeende waarachtigheid van de fotografe. Op vaak speelse wijze onderzoekt Fontcuberta de rol van kunst en wetenschap bij de totstandkoming van ons werkelijkheidsbegrip. Fontcuberta vertelt aan de hand van een aantal van zijn projecten over zijn werk en de relatie van zijn werk tot 'Illusie en Werkelijkheid'.
* Jasper de Beijer (fotograaf, beeldend kunstenaar) toont tot 19 december in Galerie 37 Spaarnestad te Haarlem de bijzondere interactieve installatie The Recollector. Deze installatie bestaat uit een nieuwe serie foto's en een 3D collage, gemaakt in de computer. De kunstenaar heeft de technologie van computerspellen gebruikt om een virtuele omgeving te creëren die het midden houdt tussen een museum, een theater en een fotoarchief.
* Pamela Roberts (fotografe expert, auteur van onder andere ´A Century of Colour Photography´ en Alfred Stieglitz: Camera Work´)

Moderator:

* Raymond van den Boogaard (chef kunst van NRC Handelsblad)

Dagprogramma Foam van 10.00 uur tot 17.30 uur

* In het kader van de tentoonstelling 'Joan Fontcuberta - Landscapes without Memory' toont Foam exclusief de film 'F for Fontcuberta'. Ook worden er rondleidingen gegeven en is de Uploadcinema aflevering Net Echt te zien.

Programma EYE van 17.30 uur tot 18.30 uur

* ´Tunnelvisie´(2010) van Stefano Odoardi (o.v.b.) Mira werkt als valkenier op de vuilstort. Met haar roofvogels is ze verantwoordelijk voor de bestrijding van overlast door meeuwen. Wanneer er een babylijkje in het vuil gevonden wordt, hebben de mannen op de stort al snel reden te vermoeden dat Mira hier meer van moet weten. 3 december 2010 om 23.10 uur op Nederland 2 in de reeks 'One night stand'.

Avondprogramma
Foam_fotografemuseum Amsterdam tot 21:00 uur

Van Gogh Museum tot 22:00 uur

* Aanvangstijd tba: Korte flm: L'âme des moulins (Molens die juichen en weenen, 1912, Alfred Machin, FR, 10 min)
* Korte flm: Il fascino della violenza (De fascinatie van geweld, 1912, IT, 10 min) Beide korte films uit de collectie van EYE worden begeleid door Hollandse liederen en Italiaans aria's uitgevoerd door sopraan Pien Straesser en Martin de Ruiter (accordeon/piano).
* Instaprondleiding: Naturalisme

* FILM: Nederlandse Film en Televisie Academie, een selectie van de mooiste afstudeerfilms van de afgelopen jaren.

EYE Film Instituut Nederland tot 0:00 uur

* 19.30 uur en 21.45 uur: Lola (Brillante Mendoza, PH/FR 2009) Ongebruikelijke film waarin twee bejaarde vrouwen de hoofdrol spelen. Oma Sepa en oma Puring arriveren beiden in het politiebureau. De een komt er om haar vermoorde kleinzoon te identificeren, de ander bezoekt haar kleinzoon; de verdachte die net is opgepakt voor de moord. Voor woede of verdriet is geen plaats in het leven van de twee straatarme vrouwen: zij worden volledig opgeslokt door de praktische en financiële consequenties van het delict. Voor volledige programmering zie www.net-echt.info.

Kaarten

Deelname aan het symposium is gratis door middel van inschrijving, exclusief entreekaart voor het Van Gogh Museum. Kaarten voor het Van Gogh Museum zijn online of aan de kassa verkrijgbaar en de Museumkaart is ook gewoon geldig. Reserveren voor het symposium kan alleen online via info@net-echt.info. Kaarten kunnen vervolgens op de dag van het symposium worden opgehaald bij de kassa van het Van Gogh Museum.

Webposium
Het Net Echt symposium wordt geregistreerd en is vanaf zaterdag 27 november als webposium terug te zien op www.net-echt.info. Symposium-bezoekers zijn dan ook in de gelegenheid te reageren op de diverse presentaties en discussies.

Net Echt
Het Symposium Net Echt: de rauwe werkelijkheid is onderdeel van het platform Net Echt. Dit initiatief van Foam_Fotografemuseum Amsterdam, EYE Film Instituut Nederland en het Van Gogh Museum is ontstaan om de kunststroming het naturalisme onder de aandacht te brengen. Van 8 oktober 2010 tot en met 16 januari 2011 werken de drie musea samen om de diverse facetten van deze multidisciplinaire stroming te belichten. Combitickets voor Net Echt zijn verkrijgbaar voor ¤ 20,00. Hiermee hebben bezoekers eenmalig toegang tot alle drie de musea op één dag of verspreid over verschillende dagen. NB In EYE zijn alleen filmvoorstellingen te zien met dit combi-ticket. Een combinatieticket geeft een korting van bijna 60% op de reguliere toegangsprijzen. Kijk voor meer informatie op www.net-echt.info.



Ingezonden persbericht