Ingezonden persbericht


Expositie KEES HABRAKEN Stadsgalerij Breda 26 tot en met 29 november 2010

Thema van de expositie: Andere culturen en communicatie

Kees Habraken:
"Bij het schilderen zowel als in de psychotherapeutische behandeling moet je weten wat je doet en wat voor effect het heeft: op het beeld, op de sfeer, op de cliënt. Naast kennis en vaardigheden zijn daarin de intuïtieve momenten belangrijk, vooral bij non-verbale communicatie. Je moet steeds alert zijn in wat je ziet en voelt om vervolgens die waarnemingen in te zetten: bij het maken van een schilderij en ook in de behandeling van een cliënt".

Inspiratie
In de werken op deze expositie heeft Kees Habraken zich laten inspireren door zijn vele reizen en zijn werk als psychotherapeut. In de psychotherapeutische praktijk deed hij gedegen ervaring op in het werken met cliënten met een andere dan de Nederlandse/Europese culturele achtergrond. Duidelijk is dat communicatie, m.n. non-verbale communicatie, een belangrijk aspect is van zijn werk als psychotherapeut. Niet alleen binnen zijn werk, ook tijdens zijn talrijke reizen heeft Kees andere culturen ervaren en daarvan intensief kennis genomen. Niet bekend met de lokale taal schiet op verre bestemmingen de verbale communicatie vaak te kort. Onderweg ziet de reiziger zich veelal genoodzaakt zijn boodschap uit te dragen via non-verbale communicatie en dat vereist creativiteit. In het schilderen en zijn werk als psychotherapeut gaat het in feite om dezelfde mechanismen: je ziet mensen, je komt met hen in contact en creëert van daaruit iets nieuws. De voor Kees belangrijke issues, het reizen en de psychotherapie, vullen elkaar aan. Het schilderen stelt Kees in de gelegenheid deze te combineren en daaraan uitdrukking te geven.

Werk en expositie
Hoewel hij eerder ook met andere materialen werkte o.a. gouache, heeft hij zich nu volledig toegespitst op het werken met olieverf op doek. In deze tweede solo expositie laat hij twee motieven zien die voor hem belangrijk zijn voor de non-verbale communicatie:
- de expressie van de handen;

- de uitdrukking in het gezicht, het portret. Met name de landen Cuba en Brazilië inspireerden Kees tot het hier tentoongestelde werk. De rijkheid aan kleuren van deze landen is daarin dan ook terug te vinden. De uitdrukkingen in gezichten en handen weerspiegelen gevoelswaarden als angst, melancholie, trots, tederheid. Dat is ook wat de toeschouwer ervaart aan de schilderijen. Waar de werken in overwegend realistische kleuren eerder een beeld geven van rust en gelatenheid, reflecteren de feller gekleurde werken de meer heftige emoties.

Proces - het ontstaan van een compositie
Kees Habraken gaat in zijn werk uit van foto's die hij zelf tijdens zijn reizen maakt. Meestal wordt een detail van een gezicht of een hand gekozen, dat vervolgens uitvergroot wordt weergegeven op het doek. Gezichten en handen staan meestal los in de ruimte zodat daarop de nadruk komt te liggen. In de compositie probeert Kees vervolgens van de ontmoeting of het contact de sfeer weer te geven die tijdens het maken van de foto voelbaar was. In alle gevallen is het werk ontstaan uit een ontmoeting, een ervaring. Momenteel is Kees Habraken een eigen kleurenpalet aan het ontwikkelen waarin de complementaire kleuren groen-rood en paars-geel de hoofdtonen zijn. De combinatie van deze kleuren is terug te voeren op de periode van de eerste helft van de vorige eeuw. Nederlandse schilders als Kees van Dongen, Jan Sluijters, Kees Maks, Leo Gestel en Isaac Israels genieten Kees' bewondering en geven hem voeding voor zijn verdere ontwikkeling als schilder. Ook de hedendaagse, minder algemeen bekende, Belgische schilders als Sam Dillemans en Bruno Vekemans zijn voor hem een bron van inspiratie, hoewel zij zeer verschillend werken. Vekemans immers schildert ingetogen en gestileerd terwijl Dillemans heftig, kleurrijk en explosief te werk gaat. Voor Kees is het proces van creatieve ontwikkeling oneindig. Hij gebruikt bij het schilderen, net als in de psychotherapie, zichzelf als instrument. Maar dat is voor hem niet voldoende, zoals ook het zuiver werken op intuïtie niet volstaat. Kennis en kunde, dus opleiding en ervaring moet aan beide ten grondslag liggen om tot een goed en creatief resultaat te komen. Het gaat in beide terreinen om een creatief proces, aldus Kees.

Biografie
Kees Habraken werd geboren 01-09-1945 te Hilvarenbeek.

Naast zijn werk als psychotherapeut heeft Kees ongeveer tien jaar geleden zijn oude liefde voor het schilderen weer opgepakt. Na een oriëntatiecursus in Breda koos hij voor een professionele studie aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk te België (in deeltijd 8 uur/week). In 2003 is hij aldaar de opleiding voor de hogere graad schilderkunst gestart, waarbinnen hij in het 4e en 5e jaar de portret- en modelklas volgde. Deze opleiding werd in juni 2009 afgerond. September 2009 startte Kees Habraken aan voornoemde academie de specialisatiegraad schilderen. Deze graad leidt naar verdere ontwikkeling van een persoonlijke en eigen visie op het schilderen. Juni 2011 hoopt Kees deze opleiding af te sluiten.