Raad van State


vrijdag 26 november 2010
Zitting over het verzoek van een bedrijf uit Oosterhout aan de Raad van State om een eerder getroffen voorlopige voorziening op te heffen. Die voorlopige voorziening ziet op het schorsen van het bestemmingsplan 'Spelderholt-Riant' van de gemeente Apeldoorn. Het plan maakt de verplaatsing van de manege Riant mogelijk van de Bruggelerweg naar de Spelderholt in Beekbergen. Op de oude locatie van de manege worden vier huizen gebouwd. De nieuwe locatie ligt vlakbij het natuurgebied De Veluwe. Daar wordt de manege uitgebreid en wordt er ook een appartementencomplex van vijftien meter hoog mogelijk gemaakt. Ook kunnen er elf villa's worden gerealiseerd. Naar aanleiding van een verzoek van de Stichting tot behoud natuurwaarden Konijnenkamp Engelanderenk en Spelderholt heeft de Raad van State in maart 2010 het bestemmingsplan geschorst (zaaknummer 200907569/2). Omdat de gemeente inmiddels heeft besloten dat voor de manege geen Natuurbeschermingswetvergunning nodig is, is de eigenaar van de manege van mening dat de manege aan de Spelderholt gevestigd kan worden. Daarom wil hij dat de Raad van State de schorsing ongedaan maakt. (zaaknummer 200907569/3)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Noordwijkerhout om een bouwvergunning te verlenen voor een zogenoemde luchthal aan de Leidsevaart in Noordwijkerhout. De eigenaar van het tennispark aan de Leidsevaart had om de vergunning verzocht. Hij wil de luchthal elk jaar van oktober tot en met maart over drie tennisbanen plaatsen. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat het bestemmingsplan een luchthal niet toestaat en tijdelijke ontheffing van het plan niet mogelijk is. Verder zou het bouwplan in strijd zijn met gemeentelijk en provinciaal beleid. Ook wil het gemeentebestuur zogenoemde precedentwerking voorkomen. De eigenaar van het park vindt dat het gemeentebestuur de vergunning niet mocht weigeren, omdat het eerder welwillend stond tegenover het plaatsen van de luchthal. Ook zou de hal niet zo prominent aanwezig zijn, dat inbreuk wordt gemaakt op de landschappelijke kwaliteit. Bovendien is het park omgeven door bebossing, waardoor de hal nauwelijks zichtbaar is, aldus de man. Voor precedentwerking zou het gemeentebestuur niet bang hoeven zijn vanwege het unieke karakter van de tennishal. De rechtbank in Den Haag heeft in maart 2010 een eerder beroep van de man gegrond verklaard. Volgens haar had het gemeentebestuur niet zo maar de vergunning mogen weigeren, maar had het eerst moeten onderzoeken of een ontheffing van het bestemmingsplan kon worden verleend. Die ontheffing is nodig om een bouwvergunning te kunnen te verlenen. Desondanks heeft de rechtbank de rechtsgevolgen van de weigering in stand gelaten, omdat het gemeentebestuur later alsnog goed heeft gemotiveerd waarom de aanvraag van de man niet zal kunnen leiden tot een bouwvergunning. (zaaknummer 201004255/1)

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Doesburg van het bestemmingsplan 'Den Helder 2 Kegelcentrum'. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Doesburg heeft verleend voor het kegelcentrum. Deze besluiten zijn via een coördinatiebepaling uit de Wet ruimtelijke ordening tot stand gekomen. Het kegelcentrum mag worden gebouwd op voormalige sportvelden. Omwonenden vrezen met name voor geluidsoverlast door de evenementen die in het centrum gaan plaatsvinden. Daarom zijn zij in beroep gekomen tegen het bestemmingsplan en de bouwvergunning. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State de besluiten voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201009058/2) Zitting over de weigering door de gemeenteraad van Lingewaard om een bestemmingsplan vast te stellen voor een siervissenkwekerij aan de Angerensestraat in Gendt. De kwekerij wil zich in het buitengebied van de gemeente vestigen. Aanvankelijk was de gemeenteraad van plan dit mogelijk te maken in een nieuw bestemmingsplan, maar naar aanleiding van bezwaren van omwonenden heeft de gemeenteraad daar alsnog van afgezien. Volgens de gemeenteraad staat zijn beleid een kwekerij in dat gebied niet toe. De kwekerij is het daar niet mee eens. Volgens haar is de vestiging van de kwekerij in het buitengebied al langer aan de orde en was de gemeenteraad altijd positief tegenover de vestiging. Zij mocht er dan ook op vertrouwen dat de gemeenteraad een bestemmingsplan zou vaststellen om de vestiging mogelijk te maken, aldus de kwekerij. (zaaknummer 201002023/1)

11.30 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant om geen vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet te verlenen aan een veehouderij aan de Houbenlaan in Nederweert. Aanvankelijk was het provinciebestuur nog van mening dat de veehouderij wel een vergunning nodig had, maar sinds in de Crisis- en herstelwet is bepaald dat de gevolgen van de uitstoot van stikstof voor de omgeving niet meer in een Natuurbeschermingswetvergunning beoordeeld hoeven te worden, heeft de veehouderij volgens het provinciebestuur helemaal geen Natuurbeschermingswetvergunning meer nodig. De Coöperatie Mobilisation for the Environment bestrijdt dit en is tegen de beslissing van het provinciebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt zij de Raad van State de beslissing voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201008178/2)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heumen heeft verleend voor een brede school met sportzaal en een parkeerkelder aan de Broeksingel in Malden. Omdat het bestemmingsplan een brede school op deze locatie niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur ook een vrijstelling van het plan verleend. Een omwonende vreest dat zijn privacy wordt aangetast en dat sprake zal zijn verminderde lichtinval in zijn woning. Daarom komt hij tegen de vergunning en vrijstelling in hoger beroep. De rechtbank in Arnhem heeft in maart 2010 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. (zaaknummer 201004383/1)