Centraal Planbureau

CENTRAAL PLANBUREAU
Nummer persbericht: 2010/39
Datum: 26 november 2010

Globalisering vereist nieuwe benadering arbeidsmarktbeleid

De effecten van globalisering treffen vooral bepaalde taken in het werkproces, niet hele sectoren of beroepsgroepen. Dat geldt op alle niveaus, inclusief het werk van hoogopgeleiden. Onder invloed van informatie- en communicatietechnologie (ICT) is krimp en groei op de arbeidsmarkt steeds meer gerelateerd aan specifieke taken. Dit inzicht vereist dat arbeidsmarktontwikkelingen in het vervolg vanuit de invalshoek van taken worden benaderd.

Dat concluderen de onderzoekers Semih Akcomak, Lex Borghans en Bas ter Weel in het onderzoek Measuring and interpreting trends in the division of labour in the Netherlands. Dit is een coproductie van het CPB en het Netwerk Sociale Innovatie van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van de grootste beroepen in Nederland, waarbij de werkprocessen in 33 taken zijn onderverdeeld.

De onderzoekers wijzen erop dat taken zoals analyseren en problemen oplossen sterk verankerd zijn in het Nederlandse takenpakket. Deze zijn minder goed uit te besteden. Makkelijk afsplitsbaar zijn taken die om fysieke kracht en uithoudingsvermogen vragen, maar bijvoorbeeld ook taken die te maken hebben met rekenen en het uitvoeren van (statistische) analyses. In Nederland is de afgelopen jaren werkgelegenheid verloren gegaan in beroepen met afsplitsbare taken en er is werk bijgekomen in beroepen met niet uit te besteden taken. Dit heeft verschuivingen in de gehele werkgelegenheid en binnen werkpakketten in bepaalde beroepen tot gevolg. Maar de totale werkgelegenheid is sterk gestegen.

Het onderzoek bevestigt de cruciale invloed van ICT op dit proces. Door ICT-toepassingen zijn transactiekosten gedaald en is de productiviteit gestegen. Handel vindt bijvoorbeeld steeds meer plaats op basis van intermediaire goederen, waardoor productieprocessen steeds complexer worden. Voor beleidsmakers is het moeilijk om hierop zicht te krijgen. Waar voorheen hele bedrijfstakken verdwenen of tot bloei kwamen, gaat het nu om specifieke taken. Het is van belang dat arbeidsmarktontwikkelingen vanuit deze veranderde situatie worden gevolgd, waarvoor overigens een andere wijze van dataverzameling vereist is.

Het onderzoek is gepubliceerd als CPB Discussion Paper nummer 161 en is (gratis) beschikbaar als PDF-bestand op de website van het CPB (www.cpb.nl). Een uitgebreide Nederlandse samenvatting is te vinden op de website www.mejudice.nl