Rijksoverheid


Van Bijsterveldt trekt Tijdelijke wet mediaconcentraties in

Nieuwsbericht | 25-11-2010

De regel, dat één concern niet meer dan 35 procent van de dagbladmarkt in handen mag hebben, verdwijnt. Het toezicht op basis van de mededingingswet biedt voldoende waarborg voor het voorkomen van ongewenste mediaconcentraties. Daarom trekt minister van Bijsterveldt (OCW) de Tijdelijke wet mediaconcentraties per 1 januari 2011 in. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

De huidige wet zou zonder ingrijpen van de minister per 1 januari 2012 aflopen. De huidige regels kunnen leiden tot het verdwijnen van dagbladtitels, omdat overnames door een grotere onderneming geblokkeerd konden worden door het maximumpercentage van 35 procent marktaandeel. Van Bijsterveldt: "We liepen te zeer het risico dat met name regionale bladen in de toekomst niet meer overeind konden blijven. Dat is uiteraard ongewenst: daarom haal ik die belemmering vanaf 1 januari weg."

Daarnaast kunnen de huidige regels een probleem vormen voor ondernemingen, die zich op multimediaal gebied (dus op de dagbladenmarkt, internet, radio en televisie) willen ontplooien. Het kabinet wil die multimediale ontwikkeling juist bevorderen.

In de optie om het percentage van 35 procent marktaandeel op te hogen naar 50 procent, die ook op tafel lag, zag de minister geen heil. "Je moet ervoor zorgen dat er niet teveel macht in handen van te weinig partijen komt. De NMa is er om ongewenste marktconcentraties te voorkomen: daar heb je geen aparte regels vanuit OCW voor nodig", aldus van Bijsterveldt.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Zie ook


* Media | Onderwerp | OCW

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051