Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - vrijdag 26 november 2010

Nieuwe straatnamen: Sluisstraat en Jaagpad

Amersfoort is binnenkort twee nieuwe straatnamen rijker. Op advies van de commissie naamgeving zijn dinsdag 23 november de nieuwe namen Sluisstraat en Jaagpad vastgesteld door burgemeester en wethouders. Het gaat om een nieuwe verbindingsweg bij het Oliemolenkwartier en het nieuwe fietspad onder de snelweg A28 langs het Valleikanaal.

Het Oliemolenkwartier is volop in ontwikkeling. Deze naam, die in de praktijk al gebruikt werd voor het hele gebied, is ook concreet gekoppeld aan het parkeerterrein en twee toegangsweggetjes. Eén van deze toegangsweggetjes gaat verdwijnen en tussen degene die overblijft en de Eemlaan wordt een nieuwe weg aangelegd. Deze weg gaat Sluisstraat heten.

Historie
Sluisstraat is een naam met een verleden. Eén van de wegen in de voormalige wijk 't Sasje heette al zo vanaf 1911, maar verdween door de ontwikkelingen in het gebied in oktober 2000. Nu, ruim tien jaar later, wordt door het opnieuw vaststellen van deze straatnaam een stukje historie van 't Sasje in herinnering gehouden. 't Sasje was de eerste officiële wijk buiten de oude binnenstad en dateert uit 1873. Generaties lang woonden hier arbeiders die de kost verdienden door te werken aan het spoor, in de haven of in de fabrieken aan de Eem. Tussen 1960 en 1992 werd de wijk afgebroken.

Fietspad Valleikanaal
Met de opening van de fietstunnel onder de A28 is vorig jaar het fietspad langs het Valleikanaal een belangrijke fietsverbinding geworden met de binnenstad van Amersfoort. Het grootste gedeelte van dit fietspad, dat al nabij Scherpenzeel begint, ligt in de gemeente Leusden en heet daar Jaagpad. Ook het Amersfoortse gedeelte van het fietspad krijgt deze naam. Een jaagpad is een pad langs een rivier of kanaal, dat gebruikt werd om bij windstil weer met de hand of met een paard schepen voort te trekken.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort