Gemeente Tilburg

Nummer
2010355BW
Datum
26 november 2010

Eerste toppers Tilburgse Kermis 2011 bekend
Intoxx, Mission Space en Walking Waterballs op Spoorplein en Besterdplein

De eerste attracties voor de Tilburgse Kermis 2011 zijn bekend. De Intoxx, Mission Space en Walking Waterballs staan garant voor de nodige portie spanning en sensatie. De Intoxx is een Zwitserse attractie waarbij bezoekers meerdere keren over de kop gaan. Deze spectaculaire topper, voor het eerst te bewonderen op de Tilburgse kermis , krijgt een plekje op het Spoorplein, net als de Mission Space. Een echte hoogvlieger, want deze publiekstrekker heeft een mast van tachtig meter hoog met aan weerszijden gondels, met plek voor tientallen mensen.
Op het Besterdplein komt een tien meter groot bad met daarin grote plastic ballen waarbij bezoekers over het water kunnen lopen.
"Het is ook dit jaar weer gelukt om unieke attracties naar de Tilburgse kermis te halen," aldus wethouder Joost Möller. "De Mission Space en Walking Balls zijn zelfs nog niet afgebouwd. Wij hebben een naam hoog te houden als de grootste en spectaculairste kermis van de Benelux."
Voorverpachting
Het systeem van voorverpachting is veranderd. Dat is de eerste inschrijfperiode waarbij (grootvermaak) zaken meedingen voor een plek op het Spoorplein, Besterdplein en Koningsplein. Deze attracties moeten de aantrekkelijkheid van het betreffende plein verbeteren.
In de praktijk blijkt dat dit systeem op een later tijdstip plaatsvindt dan die van concurrerende (veelal Duitse) kermissen.
Wethouder Joost Möller: "Een exploitant wil zekerheid hebben op welke kermis hij staat. Ze gaan dus niet wachten op de resultaten van onze voorverpachting. Daarom is besloten tot een onderhandse verpachting voor maximaal twee attracties voor het Besterdplein, Koningsplein en Spoorplein. Dat vergroot de mogelijkheden tot het werven van attracties die de attractiviteit en aantrekkelijkheid van de betreffende pleinen verbeteren."
Pachtsommen
Voor de kermis 2011is de regel ingesteld dat de definitieve gunning pas wordt verstrekt als 30% van de pachtsom is betaald.
"Een keuze ingegeven door noodzaak," verduidelijkt wethouder Möller. "Uit de praktijk blijkt dat de exploitant zich niet of nauwelijks houdt aan de afgesproken betalingstermijnen waardoor tijdens de kermis nog een groot bedrag geïncasseerd moest worden. Met deze maatregel willen wij het betalingsgedrag van de exploitant positief beïnvloeden."
Voldoet de exploitant niet aan deze betalingsverplichting, dan wordt niet tot gunning overgegaan en komt de volgende aanbieder in aanmerking voor een standplaats.

Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.