Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 november 2010

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de ministers Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

over drugs op scholen


1. Kent u het artikel ' school drugsvrij' Telegraaf vrijdag 26 november 2010?


2. Deelt u de zorgen van ouders over drugsgebruik door jongeren op scholen? Zo ja, hoe gaat u zorgen dat ouders worden geholpen hun kinderen weerbaar te maken tegen de verleiding van genotsmiddelen als drugs? Zo nee, waarom niet?


3. Deelt u de zorgen over drugshandel op en rond scholen? Zo ja, op welke manier kunt u scholen helpen dit te voorkomen? Zo nee, waarom niet?


4. Bent u met ons van mening dat al jaren bekend is dat er op veel scholen wordt gebruik en gehandeld, maar dat er weinig gebeurt omdat scholen uit angst voor reputatieschade dit niet erkennen? Zo ja, hoe gaat u scholen stimuleren een aanpak van preventie en repressie toe te passen voor jongeren en dealers?

4. Hebben scholen voldoende middelen en mogelijkheden voor een effectieve aanpak van gebruik en handel in drugs?


5. Bent u bekend dat belangrijkste reden schooluitval gebruik van genotsmiddelen is? Zo ja, waarom zit er dan in het merendeel van de zorgadviesteams op scholen geen preventiemedewerker en medewerker verslavingszorg genotsmiddelen?

4. Welke ambitie heeft u om dit probleem zo snel en effectief mogelijk tegen te gaan?