Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 26 november 2010

'Mijn reis naar Amerika' van H. Bavinck beste reisverhaal

Bijna driehonderd mensen hebben een stem uitgebracht op hun favoriete reisverhaal in de verkiezing die de KB en uitgeverij Prometheus twee weken geleden uitschreven. Met overweldigende meerderheid van stemmen blijkt het verhaal 'Mijn reis naar Amerika' van dominee H. Bavinck (1892) favoriet. Dit maakte Aad Meinderts, directeur van het Letterkundig Museum, gistermiddag bekend tijdens de presentatie van De Nederlandse reisliteratuur in 80 en enige verhalen, samengesteld door Jan Blokker.

Internetverkiezing
11 november schreven de KB en uitgeverij Prometheus een internetverkiezing uit voor het beste reisverhaal. De short list van zes titels stelde Jan Blokker samen uit de reisverhalen die hij selecteerde voor de bundel De Nederlandse reisliteratuur in 80 en enige verhalen. Zoals Blokker het verwoordde: daar zaten geen dubieuze kandidaten bij, alle verhalen maakten een verdiende kans op de titel 'Beste reisverhaal'. De grote winnaar van deze internetverkiezing is dominee Bavinck met zijn verhaal 'Mijn reis naar Amerika'. Tweede en derde werden respectievelijk 'Donker Spanje' van Bob den Uyl, en 'Een landingspoging op Newfoundland' van W.F. Hermans.

'Mijn reis naar Amerika'
Over 'Mijn reis naar Amerika' zei Jan Blokker: 'Het reisverslag van dominee Bavinck is zeer onbevangen en vol bewondering en verwondering geschreven. Bavinck reisde door de Verenigde Staten in een tijd dat het continent voor Europeanen nog werkelijk 'nieuw' was. Zijn oordeel over de geloofsbeleving van de Amerikanen (een thema dat hem zeer ter harte ging) getuigt van een grote tolerantie. Zijn verslag is van een bijzondere intellectuele grootheid.'

Dominee H. Bavinck
Herman Bavinck (1854-1921) was samen met Abraham Kuyper een van de grondleggers van de Gereformeerde Kerken van Nederland. Hij doceerde vanaf 1902 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn conclusie over de geloofsbeleving in Amerika was: 'Laat het Amerikaanse christendom zich naar eigen wet ontwikkelen. God heeft een hoge en grootse roeping aan Amerika toevertrouwd. Streve het die na, op eigene wijze. Het calvinisme is toch niet de enige waarheid!' Het verslag van zijn reis door Noord-Amerika in 1892 werd pas in 1998 uitgegeven.

De Nederlandse reisliteratuur in 80 en enige verhalen Het eerste exemplaar van de publicatie van Jan Blokker, De Nederlandse reisliteratuur in 80 en enige verhalen werd op een geanimeerde bijeenkomst overhandigd aan Kester Freriks, die al een voorproefje had gekregen. Wat hij zich afvroeg was: waarom vertrokken al die mensen uit het prachtige Nederland? Een antwoord vindt u zelf in deze bundel. Voor het samenstellen van de bundel verbleef Jan Blokker honderd dagen als gast in de KB.

De Nederlandse reisliteratuur in 80 en enige verhalen, samengesteld en ingeleid door Jan Blokker, is uitgegeven door de KB in samenwerking met Uitgeverij Prometheus, 1038 pp. ISBN 978 90 446 16910. Verkrijgbaar in de boekhandel en bij de KB voor ¤ 19,95 tot en met 24 februari 2011. Daarna ¤ 24,95.

KB, nationale bibliotheek van Nederland
De KB (Koninklijke Bibliotheek) is de nationale bibliotheek van Nederland en heeft als missie om mensen en informatie samen te brengen. De komende jaren spant de KB zich in om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 te digitaliseren.

----------------------------



Ingezonden persbericht