Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

26 november 2010

Nader onderzoek locatie Vrijwilligershuis Janskerkhof

De gemeenteraad debatteerde donderdag 25 november over de ondersteuningsstructuur voor vrijwilligersorganisaties. De gemeente wil vrijwilligersorganisaties goed faciliteren en doet dit onder andere door de financiering van het Vrijwilligerhuis. Ook het raadsvoorstel over een eigen bijdrage voor opvang was onderwerp van debat. Verder nam de raad afscheid van twee van zijn leden, Ingrid de Bondt (VVD) en Harm Janssen (CDA). Dimitri Gilissen (VVD) en Xander van Asperen (D66) werden beëdigd als nieuw raadslid.

Het debat over de ondersteuningsstructuur voor vrijwilligersorganisaties ging vooral over de kosten van de verbouwing van het Vrijwilligershuis aan het Janskerkhof. D66 diende, samen met de VVD, Stadspartij Leefbaar Utrecht en de SP een amendement in waarin de raad werd voorgelegd niet in te stemmen met een permanente huisvesting van het vrijwilligershuis aan het Janskerkhof 1 en het college op te dragen nader onderzoek te doen naar alternatieve locaties. Het amendement werd aangenomen met 24 stemmen vóór en 20 stemmen tegen. GroenLinks, PvdA en ChristenUnie stemden tegen. Een amendement van de VVD en het CDA om de zogenoemde Boegpanden niet op te nemen in de nieuwe ondersteuningstructuur haalde het niet. Het raadsvoorstel over de nieuwe ondersteuningstructuur werd unaniem gesteund.

Eigen bijdrage opvanginstellingen
Een amendement van de VVD leidde tot een debat over de interpretatie van enkele artikelen van de Verordening eigen bijdrage maatschappelijke opvang. Het ging daarbij om de mate waarin opvanginstellingen voldoende prikkels hebben om werk te maken van het innen van de eigen bijdrage en de mate waarin instellingen gecompenseerd worden voor een tekort door de gemeente. Wethouder Everhardt trok daarna raadsvoorstel in en zegde toe op korte termijn met een nieuw voorstel te komen.

Actuele motie sporten op de Uithof
Door de bouw van het transferium in de Uithof kunnen enkele sportverenigingen in het voorjaar van 2011niet meer sporten op de velden van Olympos. De bouwketen, werkruimte en parkeervoorzieningen voor de bouwers van het transferium zijn op de locatie van de sportvelden gepland. D66 en de VVD dienden een motie in waarin het college werd opgedragen een andere plek voor de bouwketen te onderzoeken, zodat de voetballers en rugbyers kunnen blijven sporten. Wethouder Lintmeijer vond de motie niet nodig, omdat het college al eerder had toegezegd zich in te zullen spannen om tot een goede oplossing te komen. Een meerderheid van de raad stemde tegen de motie. D66, VVD en SP stemden vóór.

Nieuwe raadsleden
De raad nam afscheid van Ingrid de Bondt (VVD) en Harm Janssen (CDA). Dimitri Gillissen werd als nieuw raadslid voor de VVD beëdigd. De opvolger van Harm Janssen zal in de raadsvergadering van 9 december kunnen worden beëdigd. Ook Xander van Asperen werd beëdigd als nieuw raadslid voor D66; hij vervangt Rachel Crowe, die tijdelijk met ziekteverlof is.