Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - vrijdag 26 november 2010

Afspraken voor maatwerkadvies door Salecogroep gaan door

De gemeente Amersfoort is onaangenaam verrast door het bericht dat het landelijke budget voor het uitbrengen van maatwerkadviezen "op" is voor 2010. Dit heeft gevolgen voor het project "energiebesparing in de wijk". Voor inwoners die al een afspraak hebben met de Salecogroep om een maatwerkadvies uit te brengen, verandert er niets. De gemeente neemt zijn verantwoordelijkheid en draagt zelf de kosten van deze adviezen. Helaas kan de gemeente zo'n 2500 huiseigenaren die nog geen afspraak hebben, vooralsnog niet het aanbod van een maatwerkadvies doen.

Met dit besluit voorkomt de gemeente dat inwoners die al een afspraak hebben met de Salecogroep zelf de rekening moeten betalen. Nieuwe afspraken worden niet gemaakt, totdat duidelijk is hoe de financiering geregeld is. Het is namelijk op dit moment nog niet bekend of het rijk voor de komende jaren weer een budget beschikbaar stelt. Dit is met name van belang voor inwoners van de wijken Hoogland, Binnenstad, Liendert en Rustenburg omdat Salecogroep daar nog niet alle afspraken heeft kunnen maken. Zij ontvangen in de eerste week van december een brief waarin de gemeente uitlegt wat de situatie is: gemaakte afspraken gaan gewoon door en zodra er meer bekend is, krijgen de inwoners hierover bericht.

Het bericht dat het budget is uitgeput, was voor de gemeente een volkomen verrassing. Het rijk wist op welke manier Amersfoort hiermee bezig is en dat er veel aanvragen uit voort zouden vloeien. De verwachting dat de gemaakte afspraken zouden worden nagekomen, was volkomen terecht. "Natuurlijk neem je in zo'n situatie als gemeente de verantwoordelijkheid voor je eigen project, aldus wethouder Van 't Erve. Maar tegelijkertijd is het ook ongelooflijk jammer dat we 2500 huishoudens moeten melden dat we niet weten of we ook hen zo'n kosteloos maatwerkadvies kunnen aanbieden. Wij realiseren ons terdege dat daarnaast ook andere partijen in de stad gedupeerd zijn door deze ontwikkeling. Daar zullen wij ons zeker hard voor maken, onder meer in de richting van de minister van Binnenlandse Zaken".

De gemeente Amersfoort zich zal uiteraard inzetten voor verlenging van de regeling. Het project "Energiebesparing in de wijk" past immers bij de ambities om een energieneutrale stad te worden en blijkt ook aan te slaan bij onze inwoners.

Project "energiebesparing in de wijk"
De opzet van het project is heel praktisch: gemeente, bewoners en bedrijven organiseren (stapsgewijs) voorlichtingsbijeenkomsten per wijk. In iedere wijk wordt een modelwoning ingericht. Bovendien komt de Salecogroep bij inwoners langs om een maatwerkadvies op te stellen. Doel van het project is om zoveel mogelijk huizen in Amersfoort energiezuiniger te maken.

Noot voor de redactie,