Ingezonden persbericht


(26 november 2010 - Bericht van Jo Versteijnen)

P E R S B E R I C H T

Nieuw boek: Als markt en regering falen

Dordrecht, 26 november 2010 -
Onlangs verscheen het boek 'Als markt en regering falen', door Jo Versteijnen, Bram Snoek en Wouter Snip. In dit boek leveren de auteurs een opzet voor een alternatieve economie als bijdrage aan de maatschappelijke discussie. Uitgangspunt is dat in elke economie, ook en speciaal de 'vrije' markt - waarin kapitaal wordt gevormd door investering van geld in het productieproces - sociale en ecologische crises onvermijdelijk zijn.

De hoop dat de huidige crises van de 'vrije' markt / het kapitalisme / neoliberalisme aanleiding zouden zijn nu eens eindelijk orde op zaken te stellen voor mens en planeet, is bij velen geen lang leven beschoren geweest. Regeringen hebben wereldwijd gefaald deze kans te benutten. Bij gebrek aan een alternatieve economische visie, is het devies van de politiek een zo snel mogelijk herstel van die markt op de puinhopen die zij heeft aangericht. Voor onze politici, en trouwens ook voor veel deskundigen van allerlei pluimage, blijkt de 'vrije' markt uiteindelijk toch boven alle kritiek verheven. Dit leidt tot de absurditeit dat men de crises probeert te bestrijden met het herstel van uitgerekend die economische orde, die deze crises onvermijdelijk in het leven roept. En ook nu weer worden de kosten van de crises op de natuur en de bevolking afgewenteld, vooral het armere deel ervan, geheel in de lijn van het beleid van de neoliberale politici van de afgelopen 40 jaar.

Deze tunnelvisie, deze onmacht, zo niet onwil om economisch orde op zaken te stellen, hangt volgens de auteurs samen met de afwezigheid van een deugdelijke analyse van wat er met onze huidige economie aan de hand is en waar die telkens terugkerende crises dus vandaan komen. En waar de markt, regeringen en deskundigen falen, en de sociale en ecologische crises bijgevolg een kritiek punt naderen, wordt het de hoogste tijd dat wijzelf in een maatschappelijke discussie alternatieven aandragen en het neoliberale politieke beleid effectief betwisten en verwijderen.

In dit boek leveren de auteurs een opzet voor een
alternatieve economie als bijdrage aan die maatschappelijke discussie. Uitgangspunt is dat in elke economie, ook en speciaal de 'vrije' markt, waarin kapitaal wordt gevormd door investering van geld in het productieproces, sociale en ecologische crises onvermijdelijk zijn. Een uitvoerige toelichting op dit uitgangspunt mondt uit bij een
sociaalecologisch/postkapitalistisch economisch alternatief, waarin sociale zekerheid, sociale rechtvaardigheid en een consumptie binnen de draagkracht van het milieu, wereldwijd zijn gegarandeerd. In dit alternatief is de zorg voor mens en wereld niet langer meer afhankelijk van geld dat eerst in de productiesector moet zijn verdiend, en waar altijd en onvermijdelijk te weinig van is. De enige beperking in dit alternatief is de draagkracht van het milieu. Vrijwel alle problemen, die onvermijdelijk samenhangen met de 'vrije' markt, en die in het neoliberale beleid worden opgelost ten koste van de arbeidende mens en de natuur, behoren tot het verleden.

---

Over de auteurs

Jo Versteijnen: ontwikkelingssocioloog. Schreef artikelen en boeken over sociaaleconomische vraagstukken.

Bram Snoek: onderzoeksschrijver en theoloog. Publiceerde over maatschappelijke probleemgebieden.

Wouter Snip: produceert als film- en televisiemaker documentaires over ecologische onderwerpen, in samenhang met politieke en maatschappelijke structuren.

--- Boekgegevens:

Titel: Als markt en regering falen. Een postkapitalistisch alternatief als bijdrage aan het noodzakelijk maatschappelijk debat over sociaaleconomische verandering

Auteurs: Jo Versteijnen, Bram Snoeks, Wouter Snip

ISBN: 978-94-6089-844-0

Paperback, 164 pagina's, geïllustreerd

Prijs: E 16,95

Meer over de inhoud:
http://www.boekscout.nl/html/boek.asp?id=1734

-------

Noten voor de pers