Gemeente Delft

Wytze Patijn wordt Delftse stadsbouwmeester

Wytze Patijn is donderdag 25 november gepresenteerd als de nieuwe Delftse stadsbouwmeester. Wytze Patijn, voormalig rijksbouwmeester, is een gezaghebbende autoriteit op het gebied van architectuur en heeft een uitgesproken visie op stedelijke projecten. De stadsbouwmeester wordt dé spil tussen marktpartijen, de ambtelijke organisatie en het gemeentebestuur.

De Delftse stadsbouwmeester gaat bijdragen aan een hoge kwaliteit van stedenbouw en architectuur in Delft, stimuleert de discussie hierover in de stad, draagt bij aan snellere en betere ontwikkeling van projecten en zet zich in voor het verder uitbouwen van het welstandsbeleid. De stadsbouwmeester is aangesteld op verzoek van de gemeenteraad. Vanaf 1 januari 2011 gaat de stadsbouwmeester aan de slag. In april 2012 vindt een evaluatie plaats.

Wytze Patijn: "Delft is een unieke stad. Haar historische centrum is bijzonder authentiek, vriendelijk en dynamisch. Ik vind dat elk nieuw gebouw passend moet zijn en ook een bijdrage aan de stad moet leveren. Wat mij betreft zijn gebouwen die alleen maar zich zelf staan te wezen, niet goed. Het gaat om de samenhang met de stad. Dat kan overigens in allerlei bouwstijlen. Kwaliteit staat vooraan en niet de architectuuropvatting".

Wethouder Pieter Guldemond (Ruimtelijke Ordening): "Ik ben ontzettend trots dat een autoriteit als Wytze Patijn onze allereerste Delftse stadsbouwmeester is. Ons grondgebied is grotendeels bebouwd, wat betekent dat de komende bouwprojecten voornamelijk in een bestaande bebouwde omgeving voorkomen - een bestaande omgeving die gekenmerkt wordt door monumentale en reeds intensieve bebouwing. Architectuurbeleid is nodig om bouwprojecten in deze complexe omgeving op een goede manier in de stad te laten inpassen. Zeker nu we in de stad veel grote projecten hebben. De stadsbouwmeester kan een belangrijke rol spelen bij het maken van een masterplan voor de Technologische Innovatie Campus Delft (TIC-Delft) in Delft zuid-oost."

Wytze Patijn is geboren te Rotterdam in 1947. Van 1966 tot 1970 studeerde hij architectuur aan de Technische Universiteit Delft. Van 1974-1976 deed hij zijn eindstudie ingenieursexamen "Woningdifferentiatie en diversiteit in de woningbouw". Na zijn studie werkte hij als architect bij de Dienst Volkshuisvesting van de gemeente Rotterdam, waar hij betrokken was bij de stadsvernieuwing. In deze functie heeft hij verschillende experimentele woningbouwprojecten gerealiseerd. In 1987 startte hij zijn eigen architectenbureau. Van 1993 tot 1995 was hij hoogleraar Architectonisch Ontwerpen aan de TU te Delft. Van 1 september 1995 tot 1 november 2000 was hij Rijksbouwmeester. Van oktober 1998 tot 1 januari 2010 is hij als architect/stedenbouwkundige verbonden aan KuiperCompagnons, een groot bureau voor Architectuur en Stedenbouw te Rotterdam. In de periode 1998 tot 2006 was hij daar tevens directeur. Van juli 2006 tot november 2010 is hij decaan van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit te Delft geweest.

Noot voor de redactie: (

Gemeente Delft