Ingezonden persbericht


Jubileum 25 jaar Jewel Heart & Lezing Gelek Rimpoche

Nijmegen, november 2010 - Op 26 november 2010 viert Tibetaans-boeddhistisch centrum Jewel Heart haar 25-jarig jubileum met een themadag over Tibet. Naast een door Jewel Heart gemaakte documentaire, staan presentaties van diverse bij Tibet betrokken organisaties op het programma. Tijdens de receptie is er een optreden van Namgyal Lhamo, de 'Nachtegaal van Tibet'.

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Gelek Rimpoche voor het eerst naar Nederland kwam. In 1959 vluchtte hij net als de Dalai Lama naar India. Door de bezetting van zijn land behoort hij tot de laatste generatie lama's die is opgeleid aan de oude kloosteruniversiteiten van Tibet. In India werkte hij voor de Tibetaanse regering in ballingschap totdat hem gevraagd werd om in het Westen les te gaan geven.

25 Jaar geleden kwam Gelek Rimpoche voor het eerst naar Nederland. Hij begon met lesgeven aan een klein groepje aan de keukentafel. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een grote organisatie met een centrum dat een zaal heeft voor een paar honderd mensen en diverse kleinere zalen voor studiegroepen. Twee keer per jaar komt Gelek Rimpoche over uit Amerika om les te geven. Als hij er niet is, zijn er regelmatig lezingen, wekelijkse studie- en meditatiegroepen en cursussen, en er is elke vrijdagavond open meditatie voor geïnteresseerden.

Het Tibetaans boeddhisme heeft in Nijmegen wortel geschoten. Wijsheid die 2500 jaar achter de Himalaya bewaard is gebleven wordt nu doorgegeven aan en gedeeld met een groeiende groep mensen. Jewel Heart probeert hiermee de Tibetaans-boeddhistische traditie levend te houden. Tegelijkertijd is er aandacht voor de problemen in Tibet en voor degenen die dat land ontvlucht zijn. Jewel Heart steunt een school in Tibet en veel leden sponsoren monniken, nonnen en kinderen in India en Nepal.

Programma

13.00 uur Vertoning documentaire 'Jewel Heart Nederland' Een door Jewel Heart gemaakte documentaire over de levens van oprichtster Hélène van Hoorn en spiritueel leider Gelek Rimpoche, en over hun ontmoeting

14.00 uur Presentatie van diverse organisaties
- Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet - Thom Wennekes, Tibet Support Group
- Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling
- Norbu Dhondup, Stichting Tibetaanse Gemeenschap Nederland

16.00-18.00 uur Receptie met een optreden van Namgyal Lhamo, de in Nederland wonende bekende Tibetaanse zangeres die ook 'Nachtegaal van Tibet' wordt genoemd

Lezing (avond)
Naast dit feestelijke middagprogramma geeft Gelek Rimpoche 's avonds een lezing onder de titel 'Vrijheid en Vrijblijvendheid'. Vanuit zijn rijke ervaring als traditioneel geschoolde leraar in het Tibetaans boeddhisme vertelt Gelek Rimpoche op inspirerende wijze. De vrijheid die we in het Westen hebben, schept die niet ook verplichtingen? Moeten we naast onze materiële rijkdom niet veel meer investeren in onze geest om ook spiritueel gezien een rijk leven te leiden? Wat betekent het om spiritueel bezig te zijn? En kunnen we vrijblijvend bezig zijn met spiritualiteit of moeten we ons juist binden om echt vrij te kunnen zijn. De lezing begint om 20.00 uur.

Voor de lezing wordt een bijdrage in de kosten gevraagd van 5 euro. Toegang tot het middagprogramma is gratis.

Jubileum Jewel Heart
Vrijdag 26 november van 13:00 tot 18:00 uur
Toegang: gratis

Lezing 'Vrijheid en Vrijblijvendheid'
Vrijdag 26 november van 20:00 tot 22:00 uur
Bijdrage in de kosten: 5 euro.

Jewel Heart Tibetaans Boeddhistisch Centrum
Hatertseveldweg 284, 6532 XX Nijmegen
024 - 322 6985
info@jewelheart.nl
www.jewelheart.nl


---- --