Ingezonden persbericht


Duurzame stadsontwikkeling

Plaats: Belgische Senaat

Tijdstip: Vrijdag 26 november 2010 van 9.30 uur tot 17 uur

Tegen 2020 wil de Europese Unie naar 20% minder uitstoot van broeikasgassen en 20% meer energie-efficiency. Dit moet worden bereikt dankzij het gebruik van alternatieve energiebronnen, efficiënter energiegebruik en de modernisering van de transportsector. In dat opzet past ook duurzame stadsontwikkeling. Het Beneluxparlement wijdt hieraan een themadag.

Door verspilling tegen te gaan, spaarzaam te bouwen en te zorgen voor zachte mobiliteit en duurzame architectuur kunnen we evolueren naar klimaatneutrale steden. In de sterk verstedelijkte Benelux moet bovendien grensoverschrijdend worden samengewerkt.

De themadag over duurzame stadsontwikkeling wordt ingeleid door:

Bart TOMMELEIN (Open VLD) als voorzitter van het Beneluxparlement Jean EIGEMAN (PvdA) als voorzitter van de commissie Duurzame ontwikkeling - Territoriaalgebonden aangelegenheden Marcel OBERWEIS (Luxemburgs christendemocraat), organisator van de conferentie

De sprekers in de voormiddag zijn

Prof. Romain DIEDERICH (stedebouwkundige, Luxemburg) Thomas RAU (Bureau Rau Amsterdam; www.rau.nl)
Trivimi VELLISTE van de Baltische assemblee
Janis DRIPE (Riga City Architects Office).

Om 13.45 uur spreekt de Brusselse architect Sebastian MORENO-VACCA (www.a2m.be). Hij is eveneens voorzitter van het Belgische passiefhuis-platform (www.maisonpassive.be). Moreno-Vacca stelt: "Rationeel energiegebruik is van secundair belang. Eerst moeten de behoeften worden beperkt."

Er is ruimte voor debat met de Beneluxparlementsleden.

Om 15 uur vindt een werkbezoek plaats aan twee passiefkantoorgebouwen:

CIT Blaton, Jean Jaurèslaan in Schaarbeek - Architect: Sebastian MORENO-VACCA Aéropolis II, hoek Lambermontlaan en Urbain Britsierslaan in Schaarbeek - Architect: Sabine Leridoux - http://www.architectesassocies.be/project.php?c=kantoren&num=928




Ingezonden persbericht