Gemeente Amersfoort

Amersfoort, 26 november 2010

Bouwhistorisch archief nu beschikbaar via Mijnadres.org

Nieuw is de site www.mijnadres.org. Met slechts enkele muisklikken is het Amersfoorts bouwhistorisch archief van 1856 tot heden online beschikbaar voor wie maar wil. De online index geeft een overzicht van de inhoud van de bouwdossiers. Daarnaast is de website een kennisportaal voor mensen die bouwhistorisch onderzoek willen doen. Een kopie van een document kan direct online besteld worden.

Op dit moment is Mijnadres.org live en zijn de bouwdossiers beschikbaar van de vijf initiatiefnemers van Mijnadres.org.: Archief Eemland (regio Amersfoort), Het Gemeentearchief Rotterdam, Streekarchief Land van Heusden en Altena, Stadsarchief Antwerpen en Stadsarchief Mechelen.

Vanuit huis kopie bestellen
Mijnadres.org is een ideale bron voor mensen die op zoek zijn naar een specifiek bouwdossier. Denk aan huiseigenaren of makelaars, aannemers, restaurateurs, projectontwikkelaars, coöperaties en architecten die op zoek zijn naar een specifiek bouwdossier. Vaak gaat het om een verbouwing van een pand, waarbij men verplicht is om een bouwtekening van het pand te hebben. 'Met Mijnadres.org willen we tegemoet komen aan de bezoekers die bij een archief langskomen om een bouwtekening of ander bouwhistorisc document op te vragen', aldus Alice van Diepen, directeur van Archief Eemland, en één van de initiatiefnemers van Mijnadres.org. 'Bij het aanvragen van een bouwvergunning is de aanvrager namelijk verplicht om een bouwtekening bij te sluiten. Voor panden van voor 1980 moest de aanvrager langsgaan bij de archiefinstelling van de gemeente waarin het pand staat. Vanaf nu kan de online index geraadpleegd worden. Met Mijnadres.org bieden we de aanvrager de mogelijkheid om informatie over het bouwdossier op elk gewenst moment online in te zien en direct online een kopie van het dossier te bestellen.'

Ook een bron voor bouwhistorisch onderzoek
Daarnaast is Mijnadres.org een uitkomst voor particulieren die geïnteresseerd zijn in de historie van hun huis en voor historici, stedenbouwkundigen en bijvoorbeeld studenten bouwkunde die geïnteresseerd zijn. Met een stappenplan voor historisch huizenonderzoek helpt Mijnadres.org de onderzoeker op weg. Ook wordt beschreven hoe de vastlegging van bouwdossiers zich de afgelopen eeuwen ontwikkeld heeft en zijn er verwijzingen naar relevante websites en organisaties. 'Voor onderzoek biedt Mijnadres.org nieuwe mogelijkheden. Met de samenvoeging van dossiers van meerdere gemeentelijke archieven worden nieuwe verbanden gelegd, bijvoorbeeld over het werk van een bepaalde architect of uit een bepaalde bouwperiode.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie,