Technische Universiteit Delft

Promotie: Relax!

door M&C

Promotie van De heer M. Bruns: "Relax! Inherent feedback during product interaction to reduce stress"

23 december 2010 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer M. Bruns | master of science in Industrial design engineering, Nederland promotor 1 | Prof.dr. P.P.M. Hekkert IO
promotor 2 | Prof.dr. D.V. Keyson IO

Relax! Inherent feedback during product interaction to reduce stress

Ontspan! Inherente terugkoppeling in product interactie om stress te reduceren Uit verschillende experimenten uitgevoerd in het kader van dit onderzoek is gebleken dat mensen wiegende en rollende bewegingen maken met een pen wanneer ze gespannen zijn; dat wanneer nerveuze bewegingen worden afgeremd er meer controle kan worden verkregen over een situatie; en dat mensen objecten met bewegende onderdelen prefereren wanneer zij gespannen zijn. Sensoren in een pen zouden derhalve op onopvallende wijze stress kunnen meten en de juiste terugkoppeling zou gebruikers kunnen helpen om te gaan met hun stress. Gegeven deze bevindingen is er een pen ontwikkeld die eerder genoemde gedragingen mogelijk maakt. De pen registreert de bewegingen om te bepalen of de gebruiker gespannen is. Bij onregelmatige bewegingen zijn onderdelen van de pen los en bij snellere bewegingen biedt de pen geleidelijk minder bewegingsvrijheid. Deze vorm van terugkoppeling wordt als inherent beschouwd omdat de reactie van het product direct gekoppeld is aan de acties van de gebruiker en deze daarom minder mentale belasting veroorzaakt. De pen is in een experiment geëvalueerd en daaruit blijkt dat personen die inherente terugkoppeling kregen op hun gedrag een lagere hartslag hadden dan personen die geen terugkoppeling ontvingen. Verder bleek de eerste groep zich niet bewust te zijn van het feit dat ze terugkoppeling kregen. Dit zou kunnen betekenen dat wanneer producten worden ontworpen om korte termijn stress te reduceren, ze bij voorkeur terugkoppeling zouden moeten geven door direct in te grijpen op gedrag in plaats van gebruikers cognitief te belasten. Producten zouden daardoor op een onbewuste en niet storende manier stress kunnen reduceren.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.




Technische Universiteit Delft