Audax

AMSTERDAM -" Begin dit jaar werden de Zorgzwaarte-pakketten ingevoerd waardoor de ouderenzorg op maat en eerlijker gefinancierd zou worden. Maar uit een uitgebreid undercoveronderzoek waarvan HP/De Tijd deze week het tweede deel publiceert, blijkt dat ZZP's averechts werken en het juist moeilijker wordt om kwaliteit te bieden. HP/De Tijd onderzocht ook het in opkomst zijnde 'kleinschalig wonen', waarmee de ouderenzorg weer persoonlijk en menselijk zou worden. In de praktijk bleek deze woonvorm nog onveiliger en onpersoonlijker dan de reguliere ouderenzorg.

Belangenorganisaties en partijen als de PVV en SP roepen het al jaren: de ouderenzorg moet beter. Maar hoe is het dagelijkse leven in de tehuizen voor bewoners en verzorgers nu echt? Voor een antwoord op die vraag werkte HP/De Tijd-redacteur en verpleegkundige Ivo van Woerden afgelopen zomer twee maanden in vijf tehuizen van Zorggroep Rijnmond in Rotterdam. Hij verzorgde 140 bewoners, variërend van lichamelijk ziek tot zwaar dement.

Van Woerden onderzocht waarom er een structureel tekort aan personeel op de werkvloer is. 'Dat komt door de invoering van de Zorgzwaarte-pakketten. Daardoor hebben teamleiders geen zekerheid meer over hoeveel geld er per dag beschikbaar is en moeten ze werken vanuit een onderbezetting. Die wordt aangevuld met uitzendkrachten als de nood echt te hoog wordt.

Van Woerden werkte ook in de in opkomst zijnde woonvorm 'kleinschalig wonen', waarbij zes tot acht dementerenden samenleven als in een gezin. Het is de bedoeling dat er in deze woonvorm samen wordt gekookt, gewassen en geleefd, onder begeleiding van voldoende geschoold personeel. Voormalig staatssecretaris Bussemaker was er zo over te spreken dat ze 80 miljoen extra investeerde. Maar Van Woerden ervoer juist het tegendeel van de voorgespiegelde samenwoonutopie: 'Ik werd alleen achtergelaten bij negen zwaar dementerenden die niet meer reageerden op hun naam. Om te weten wie ik welke medicatie ik moest toedienen, moest ik in de kraag van hun kleding gluren - daar stond hun naam in.' De situatie was rondduit gevaarlijk: 'Terwijl ik bewoners naar bed hielp, kon ik niet op de anderen in de huiskamer letten. Daardoor trof ik bijvoorbeeld een mevrouw op haar knieën op de grond aan terwijl ze een stekkerdoos ontmantelde.'

GroenLinks, SP en PvdA hebben aangekondigd Kamervragen te stellen naar aanleiding van de HP/De Tijd-artikelen.

HP/De Tijd 47 ligt vanaf 24 november in de winkel.

HP/De Tijd is een uitgave van Audax Publishing, onder andere uitgever van: AvantGarde, Girlz!, STARS, Royalty, Diva, Weekend, Vriendin, Primo, Aktueel MAN en Glossy. Audax Publishing is onderdeel van het in Gilze gevestigde familiebedrijf Audax, dat zich naast het uitgeven vooral richt op de distributie en verkoop van gedrukte media.

(einde persbericht)
---



Audax