Gemeente Rotterdam



2010 | 121

26 november 2010

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Wethouders Van Huffelen en Schrijer en deelgemeentebestuurder Kasmi geven startsein:

Rotterdamse markten besparen 73% energie

Alle ruim 1.600 marktkooplieden op de Rotterdamse Markten, gebruiken vanaf dinsdag 30 november spaarlampen. In totaal besparen de achttien Rotterdamse Markten ruim 73% energie, door gebruik te maken van 4.800 spaarlampen. Dit is beter voor het milieu en levert in de toekomst een lagere energierekening op. Dinsdag 30 november vanaf 12.30 uur, draait Alexandra van Huffelen (wethouder duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) samen met Dominic Schrijer (wethouder werk, sociale zaken en stedelijke economie) en Saïd Kasmi (dagelijks bestuur deelgemeente Centrum) de eerste spaarlampen in op de Centrummarkt op de Binnenrotte.

In de week van 30 november tot 4 december kan iedereen op één van de 18 Markten van Rotterdam ervaren hoe de kooplieden in deze donkere tijden, de markten verlichten met energiezuinige lampen. Ook de kerstmarkt op 12 en 13 december aan de Binnenrotte in het centrum van Rotterdam is energiezuinig verlicht, net als de bomen op de Coolsingel. Wethouder Van Huffelen: 'Ik ben ontzettend blij dat de markten hier aan mee werken en hiermee hun energierekening kunnen drukken. Het is duidelijk: iedereen kan een steentje bijdragen om Rotterdammer duurzamer en aantrekkelijker te maken en bovendien is het goed voor de portemonnee."

Ervaar en bespaar

Om ook de bezoekers van de markt te informeren, liggen bij de marktkramen flyers met eenvoudige energiebesparingtips. Bovendien staan in de week van 30 november tot 4 december informatiekramen op vijf Rotterdamse Markten. Hier kunnen Rotterdammers terecht voor informatie en tips hoe met een aantal kleine aanpassingen tot gemiddeld 150,- per jaar kan worden bespaard. Tevens kunnen mensen met een inkomen tot 1.500,- netto per maand zich hier aanmelden voor een gratis energieadvies aan huis. Deze adviezen worden aangeboden door de gemeente Rotterdam in samenwerking met de energieadviseurs van stichting Collusie.

Locaties informatiekramen

De informatiemarkten zijn de komende week te vinden op de volgende locaties:


* dinsdag 30 november, Binnenrotte Centrummarkt


* woensdag 1 december, Afrikaandermarkt


* donderdag 2 december, markt Hoogvliet


* vrijdag 3 december, markt Alexanderpolder


* zaterdag 4 december, markt Visserijplein Rotterdam-West

Informatie over energiebesparing en Rotterdamse Markten is ook te vinden internet via: www.rotterdam.nl/klimaatstad en www.rotterdam.nl/markten