Beslissingen van de Vlaamse Regering

26/11/2010 15:30

Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan de ontwerpdecreten die instemmen met de Overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Unie en respectievelijk Tadzjikistan, Panama en Barbados . De ontwerpen van instemmingsdecreet worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het Belgisch Staatsblad van 22 maart 2010 werd een tweede oproep gepubliceerd voor het indienen van aanvragen voor onderhandelingen over de totstandkoming van een Brownfieldconvenant . Op advies van de Brownfieldcel hecht de Vlaamse Regering nu haar goedkeuring aan 21 aanvraagdossiers . 7 dossiers werden niet weerhouden. 3 dossiers worden nog verder door de Brownfieldcel onderzocht alvorens ze worden voorgelegd aan de regering.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van de samenwerking tussen Vlaanderen en de UNESCO beslist de Vlaamse Regering om een Appointment of Limited Duration (ALD) volgens de uitgetekende krijtlijnen te ondersteunen via het Algemeen Vlaams Unesco-Trustfonds . Zo'n ALD vormt een mogelijkheid om medewerkers te financieren bij UNESCO met middelen van een donor. ALD-contracten zijn contracten van bepaalde duur, met een maximum van vier jaar, die normaal gezien zijn verbonden aan een specifiek project. De doelstelling van een ALD is om op korte en middellange termijn te beantwoorden aan operationele noden.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent 2 miljoen euro subsidie toe aan het Ministério da Saúde in Mozambique als bijdrage aan het Gemeenschappelijk Fonds voor steun aan de gezondheidssector.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de vaststelling van retributies voor de inschrijving van de rassen in de nationale rassencatalogi , voor de uitoefening van bepaalde beroepen in de sector van het plantaardige teeltmateriaal en voor de keuring van dat materiaal. De wijzigingen beogen een administratieve vereenvoudiging (afschaffen verplichting om sommige retributies als voorschot te storten), een juridisch-technische vereenvoudiging door de actualisering van de terminologie en het wegwerken van onduidelijkheden. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde Brownfields. Zo bevat het decreet een regeling voor de onteigening om een Brownfieldproject te realiseren. Het toepassen van die onteigeningsregeling zorgt echter voor praktische problemen. Het is daarom noodzakkelijk om een aantal artikelen in het decreet aan te passen en beter op elkaar af te stemmen, zodat het in het kader van een Brownfieldconvenant mogelijk wordt om projectgronden op te nemen die noodzakelijk zijn voor de verwezenlijking van een Brownfieldproject, ook al zijn ze geen eigendom van de actoren die een aanvraag indienen. Om de artikelen beter op elkaar af te stemmen keurt de Vlaamse Regering, na advies van de SERV en van de Raad van State, de wijziging van het Brownfieldconvenantendecreet definitief goed. Dit ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingdiend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt de managementovereenkomst met het departement Landbouw en Visserij goed. Ze gelast de bevoegde minister de overeenkomst te ondertekenen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Geert Bourgeois en minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering keurt de managementovereenkomst met het departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid goed. Ze gelast de bevoegde ministers de overeenkomst te ondertekenen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de euromeditterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Unie en Jordanië .

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de overeenkomst tussen de Europese Unie en Georgië over een gemeenschappelijke luchtvaartruimte .

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering verlengt de erkenning van de regionale televisieomroepen Focus TV, RTV en TV Brussel tot en met 30 juni 2020 .

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de ontwerpen van beheersovereenkomst 2011-2015 met respectievelijk het Agentschap Overheidspersoneel en het Agentschap voor Facilitair Management. Ze gelast de bevoegde minister de beheersovereenkomsten mee te delen aan het Vlaams Parlement en deze nadien te ondertekenen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerp van beheersovereenkomst 2011-2015 met het Agentschap voor Binnenlands Bestuur. Ze gelast de bevoegde ministers de beheersovereenkomst voor te leggen aan het Vlaams Parlement en deze nadien te ondertekenen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent 4,15 miljoen euro subsidie toe aan de vijf centra voor borstkankeropsporing voor het jaar 2010 in het kader van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de algemene erkenningsvoorwaarden en kwaliteitszorg van voorzieningen voor opvang, behandeling en begeleiding van personen met een handicap . Het besluit geeft uitvoering aan het decreet over de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen. De kwaliteitsvereisten die verspreid waren over twee besluiten worden nu verenigd en congruent opgenomen in dit besluit dat ook het nieuwe kwaliteitshandboek met zelfevaluatie regelt. Op deze wijze komt een transparante regelgeving tot stand waarbij voor de gebruikers en de voorzieningen duidelijk is wat de rechten en plichten zijn, waarop het toezicht op een samenhangende en efficiënte wijze kan plaatsvinden en dat zal bijdragen tot een dynamisch en continu proces van kwaliteitszorg. Het besluit wordt nog voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters en minister Pascal Smet

Na overleg met de Vereniging van de Vlaamse Provincies, de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten en met vertegenwoordigers van de architecten, en na advies van de VLACORO wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit dat een gewestelijke stedenbouwkundige verordening over toegankelijkheid vaststelt. De verordening verplicht het opnemen van de toegankelijkheidsregels voor publieke gebouwen in de procedure voor het bekomen van een bouwvergunning. De wijziging beoogt het verbeteren van een aantal fouten, het duidelijker formuleren van een aantal artikels en het doorvoeren van aanpassingen die de tekst verduidelijken en een eenduidige interpretatie verzekeren, om te komen tot een correcte en zo toegankelijk mogelijke regelgeving. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering keurt de herziening goed van de beheersovereenkomst met de vzw Luisterpuntbibliotheek . De wijzigingen beogen de productie en verspreiding van aangepast leesmateriaal te continueren, te moderniseren en administratief (financieel) te vergemakkelijken.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het besluit over de overeenkomst met de Koning Boudewijnstichting voor de opdracht 'Financiële ondersteuning en begeleiding van student tutoringprojecten in het Vlaamse onderwijs - Schooljaar 2010-2011' . Het gaat om de derde verlenging van het project en hiervoor wordt 130.000 euro voorzien.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Volgens onderwijs cao VIII worden de zorgmiddelen uitgebreid en per scholengemeenschap toegekend. De Vlaamse Regering regelt daarom, na advies van de Raad van State, definitief de uitbreiding van de zorgenveloppe voor de scholengemeenschappen basisonderwijs voor het schooljaar 2010-2011. Omdat kleuteronderwijzers op de arbeidsmarkt nog altijd schaars zijn, verlengt ze in hetzelfde besluit definitief de mogelijkheid om in instaplestijden betrekkingen in te richten voor kinderverzorgers bij een tekort aan kleuteronderwijzers , voor de schooljaren 2010-2011 en 2011-2012.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering wijzigt de bijlage van haar besluit tot vaststelling van de lijst van bachelor- en masteropleidingen en afstudeerrichtingen binnen een masteropleiding met een bijkomende titel . Het gaat om benamingen die aangepast worden en opleidingen die worden toegevoegd.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de begroting, de boekhouding, de toekenning van subsidies en de controle op de aanwending ervan, en de controle door het Rekenhof . Het ontwerpdecreet herwerkt de structuur van de begroting om de doelstellingen van Beter Bestuurlijk Beleid optimaal te kunnen realiseren. Zo is het de bedoeling dat alle Vlaamse overheidsentiteiten over hetzelfde financieel instrumentarium kunnen beschikken. De systemen voor de controle van overheidsgelden worden efficiënter gemaakt en op elkaar afgestemd, en de responsabilisering en verantwoording worden versterkt. Ook wordt de basis gelegd voor een eigen Vlaamse subsidieregeling. Het ontwerp van Rekendecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Vergo bvba in Zemst' .

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de inwerkingtreding van twee artikels bij de oprichtingsdecreten van respectievelijk het agentschap VDAB en het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen . Zo wordt de overdracht van goederen, rechten en plichten naar de agentschappen definitief geregeld en kunnen de oude oprichtingsdecreten (van de rechtsvoorgangers) worden opgeheven. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerp van beheersovereenkomst met het Agentschap Centrale Accounting. Ze gelast de bevoegde minister de beheersovereenkomst voor te leggen aan het Vlaams Parlement en deze nadien te ondertekenen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerpdecreet met de eindregeling van de begroting van de Vlaamse Gemeenschap en van de instellingen van Openbaar Nut voor het begrotingsjaar 2008 . Het decreetsontwerp wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'historisch gegroeid bedrijf Cargill Malt in Herent' .

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief een artikel van het besluit dat de handelingen bepaalt waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is. Het gaat om de installaties van algemeen belang die worden opgetrokken op openbaar domein , waarvoor geen afmetingen waren vastgelegd. Door de wijziging worden deze afmetingen nu vastgelegd op maximaal 30 kubieke meter volume en 5 meter hoogte .

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Met het oog op adviesaanvraag bij de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de private arbeidsbemiddeling . De goedkeuring en inwerkingtreding van de Europese Dienstenrichtlijn maakt dat de Vlaamse regelgeving voor private arbeidsbemiddeling grondig moet worden hervormd om tegemoet te komen aan de regels voor het vrije verkeer van diensten. De belangrijkste hervormingen in dit decreet en het uitvoeringsbesluit hebben betrekking op de erkenningsregeling, de vereenvoudiging van de administratieve lasten en de sanctiebepalingen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Onder voorbehoud van technisch nazicht hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan haar antwoord op de opmerkingen van het Rekenhof naar aanleiding van de indiening in het Vlaams Parlement van de ontwerpdecreten 2011 op de middelen- en uitgavenbegroting . Ze keurt meteen ook de diverse Amendementen goed die naar aanleiding van deze opmerkingen zijn voorgesteld. Alle documenten worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel