Ingezonden persbericht



Wetenschappelijk onderzoek basis voor zeer succesvol matchen. (chapeau) Paiq.nl wint prijs voor beste datingsite. (kop)

AMSTERDAM - Datingsite Paiq.nl is verkozen tot 'Website van het Jaar'. Na het tellen van de 1,6 miljoen stemmen uitgebracht op www.websitevanhetjaar.nl, kwam de site als winnaar uit de bus in de categorie dating. Paiq, een datingsite die mensen matcht op basis van kunstmatige intelligentie, is uniek in zijn soort. Niet alleen laat de site de computer het voorwerk doen, ook maakt men gebruik van nieuw wetenschappelijk onderzoek om daters nog beter aan elkaar te koppelen.

Zo liet Paiq het afgelopen jaar onderzoek doen naar het keuzegedrag van mannelijke en vrouwelijke singles. Rianne Kaptijn, psycholoog en onderzoeker van de Universiteit Twente, gebruikte de gegevens van bijna vierduizend Paiq-daters en kwam tot verbijsterende conclusies.

Afknapper
Zo blijkt uit het onderzoek dat mannen en vrouwen de meeste eigenschappen van de ander beoordelen ten opzichte van zichzelf. Een stevig postuur wordt bijvoorbeeld gezien als afknapper door iemand met een minder stevig postuur. Maar een slanker postuur dan de beoordelaar is gek genoeg géén opknapper.

Bedpartners
Kaptijn ontdekte dat dit systeem van vergelijkend beoordelen op veel gebieden gehanteerd wordt. Zo geven vrouwen de voorkeur aan mannen met een actiever sociaal leven dan zijzelf hebben en willen ze geen lager opgeleide man. Mannen op hun beurt knappen af op een vrouw die sociaal actiever is dan zijzelf. Verder blijkt dat mannen het niet waarderen als vrouwen meer bedpartners hebben gehad dan zijzelf.

Mooie mensen
Uiterlijk blijkt de uitzonderingen op deze regel: het overgrote deel van de daters is op jacht naar de allermooiste man of vrouw die er op de site te vinden is, ongeacht hun eigen uiterlijk. 'Hoe knapper hoe leuker', redeneren deze singles. Vrouwen zijn hier nog wat kieskeuriger in dan mannen.

Computerdaten
Paiq.nl neemt in datingsiteland een unieke plaats in. Het koppelt singles aan elkaar met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit gebeurt met een zelflerend systeem: aan de hand van het chatgedrag en de beoordelingen van gebruikers weet de computer steeds beter welke kandidaten gematcht moeten worden. Paiq.nl laat regelmatig onderzoek uitvoeren en gebruikt de resultaten voor nog betere service aan gebruikers. Dankzij Paiq hebben al duizenden jonge en oudere daters een partner voor het leven gevonden.
---

Noot voor redacties

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht