Provincie Overijssel


Zwolle, 26 november 2010

Aftrap project in Okkenbroek, Broekland, Sint Jansklooster en Lonneker Thuistechnologie voor bewoners van het Overijsselse platteland

Deze week is in Zwolle het project Thuistechnologie toegankelijk op het Overijsselse platteland van start gegaan. Het project wordt uitgevoerd door Usus met steun van de provincie Overijssel om de leefbaarheid van plattelandskernen te verbeteren.

In dit project gaat Usus inventariseren op welke manier thuistechnologie op het Overijsselse platteland beschikbaar gemaakt kan worden voor individuele inwoners. Het is nu nog erg moeilijk voor bewoners om op individuele basis eenvoudig aan technieken in en om huis te komen die het leven prettiger of makkelijker maken.

Techniek is niet alleen handig of leuk, het betekent in veel gevallen ook dat mensen meer vrijheid hebben of zelfstandig(er) kunnen blijven wonen. Iedereen kent wel de afstandsbediening voor de televisie, stereo, gordijnen of zonnewering en de thermostaat van de verwarming die werkt op een tijdklok. Maar er is veel meer mogelijk, zoals een (stil) alarm voor partners van dementerende mensen die steeds de deur uit gaan, een deurbel die lichtsignalen geeft zodat een slechthorende ook de deurbel kan 'horen' of een babyfoon die een bereik heeft van drie kilometer.

De provincie vindt het belangrijk dat mensen door gebruik van techniek en andere voorzieningen langer zelfstandig in hun huis kunnen blijven wonen. Daarom gaat Usus met steun van de provincie, gemeenten en woningcorporaties in vier gemeenten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor thuistechnologie. In Okkenbroek (gemeente Deventer), Broekland (gemeente Raalte), Sint Jansklooster (gemeente Steenwijkerland) en Lonneker (gemeente Enschede) gaan de lokale woningcorporaties (Woningstichting De Marken, Salland Wonen, Wetland Wonen, Domijn) met dorpsbewoners om tafel om te verkennen wat de mogelijkheden zijn voor thuistechnologie voor mensen in het dorp. Daarbij wordt bekeken hoe dit te organiseren en wat er geregeld moet worden en hoe inwoners en betrokken organisaties kunnen worden betrokken en geïnformeerd.

Gemeenten, woningcorporaties en andere belangstellenden die mee willen doen aan het project kunnen contact opnemen met Anita Lahuis of Annegreet Blokland van Usus, die dit project heeft ontwikkeld en ondersteunt. Usus is te bereiken via telefoonnummer 088 23 58 787.