Primeur kunstenaars duo Ahalouch & Hofman


Till death do us part

HILVERSUM, 20101116 -- De eerste tentoonstelling van kunstenaarsduo Wafae Ahalouch en Tony Hofman. Een solo tentoonstelling. Ahalouch & Hofman # 1 Till death do us part in Museum Hilversum 26 november - 26 december 2010

Wafae Ahalouch el Keriasti (1978 Tanger, Marokko), bekend van haar schilderijen en installaties welke na haar werkperiodes aan De Ateliers en De Rijksakademie te Amsterdam al enkele jaren in binnen en buitenland getoond worden.
Tony Hofman (1966 Amsterdam,NL) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en is gespecialiseerd in video- en fotowerken.

Ahalouch el Keriasti laat in haar werk vertellingen zien waarin verschillende verhaallijnen door elkaar lopen, een bijzonder samenspel van fictie en realiteit. Met thema's waarin macht-onmacht, schuld-onschuld, man-vrouw relaties, en de positie van de vrouw door de jaren heen altijd terugkomen. Geëngageerd werk die door haar manier van werken luchtig en toegankelijk zijn.

Hofman daarentegen laat in zijn werk een ander engagement zien, die van de relatie van mens en natuur. In zijn poëtische en bijna verstilde filmbeelden toont hij de natuur of juist menselijke interacties hierin zoals een industrieterrein in de polder. De beelden weten de aandacht te vestigen op de vergankelijkheid van zowel natuur als mens.

Beide kunstenaars gaan na een aantal kleinere samenwerkingsprojecten nu dus ook als duo van start.

Till death do us part, is de toepasselijke titel van deze eerste solo presentatie (#1) die plaatsvindt kort nadat ze elkaar trouw beloofden. Getrouwd samenwerken tot de dood ze scheidt.

Met de tentoonstelling Till death do us part tonen zij werk dat is ontstaan tijdens een residentie in kunstenaarsverblijf `Het Vijfde Seizoen' in Den Dolder (najaar 2010).

Till death do us part laat een aantal tableaux vivants zien waarin mens en natuur een surrealistisch verbond aangaan. In een installatie verschijnen diverse personages en symbolen in combinatie met videobeelden. Het zal resulteren in twee hedendaagse vanitas installatie waarin karakters als de dood en het huwelijk een belangrijke rol spelen.

De natuur als belichaming van schoonheid en het goddelijke, die ook als achtergrond fungeerde in antieke (familie)portretten of nog steeds afgebeeld op rouwkaarten, fungeert ook hier als achtergrond. Tegen dit natuurdecor wordt het leven in schoonheid en vergankelijkheid getoond met vele referenties met de dood en het leven. Het geheel vormt een schouwspel waarin ook de bezoeker een rol speelt. Hier wordt het leven gevierd; Carpe Diem, waarbij de dood niet wordt vergeten; Memento Mori.

www.wafae-ahalouch.com
www.museumhilversum.nl

Doodgewoon

Museum Hilversum presenteert de tentoonstelling Doodgewoon In twee verdiepingen komen we de vele en rijke aspecten van de dood aan de orde, met historische objecten en werk van moderne kunstenaars en fotografen.

Gastcurator Anton Kos / Curator Imke Ruigrok

Naast de tentoonstelling Doodgewoon vinden er op een extra verdieping drie bijzondere solo tentoonstellingen plaats van hedendaagse kunstenaars. Zij zijn uitgenodigd tot het maken van werk n.a.v. de tentoonstelling Doodgewoon waarin zij ook met werken zijn vertegenwoordigd.
Het resultaat zijn 3 heel eigenzinnige en persoonlijke visies op het thema de dood:

t/m 21 november James Beckett Pairs and stacks

26 nov - 26 dec Ahalouch & Hofman Till death do us part

31 dec - 30 jan Margriet Luyten D.A.D.

18 sept - 30 jan 2011 Doodgewoon

Museum Hilversum





Ingezonden persbericht