Ingezonden persbericht


Persbericht

Backers over de vloer.
Een Amsterdamse familie in beeld

Het Museum Willet-Holthuysen presenteert vanaf 26 november a.s. Backers over de vloer, een tentoonstelling over het Amsterdamse regentengeslacht Backer. Aan de hand van portretten en andere kunstvoorwerpen wordt het verhaal van deze familie verteld. De verzameling van de Backer-Stichting, in bruikleen bij het museum, geldt als één van de best bewaard gebleven familiecollecties in Nederland. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de stichting wordt - voor het eerst sinds 1951 - haar rijke erfgoed in deze omvang gepresenteerd.

Met de benoeming van Willem Backer (1595-1652) tot burgemeester bereikte de familie het hoogste politieke ambt. Hij ijverde onder meer tevergeefs voor de voltooiing van de toren van de Nieuwe Kerk; een deel van de voet staat er nog steeds. Zijn gelijknamige kleinzoon Willem Backer (1656-1731) trok zich geheel terug uit de politiek om zich te wijden aan de bestudering van de eigen familiegeschiedenis. Samen met zijn vrouw liet hij zich portretteren door Nicolaes Maes. Ook bestelde hij bij Jan van Mieris een geactualiseerd portret van zijn grootvader en kopieën naar de portretten van zijn vader en schoonvader.

De volgende generatie ging gestaag door met het verzamelen van voorouders. Zo werd het bijzondere familiealbum met tientallen getekende portretten verder aangevuld. Hoe groot het belang van de portretten was, blijkt uit de ruzie tussen de families Backer en De la Court over Willem Backers erfenis in 1731. Zijn dochter Catharina, een begenadigd bloemenschilderes, zag zich daarbij geplaatst tussen de belangen van haar broer en haar man.

De collectie heeft haar rijkdom te danken aan generaties Backers, die niet alleen opdrachten verstrekten om de portrettengalerij aan te vullen maar ook de verzameling steeds hebben gekoesterd en bijeengehouden. Hierdoor is deze nog goeddeels intact. Bij testamentaire beschikking van Cornelis Backer (1828-1908) richtte diens zoon Johan Ferdinand in 1910 de Backer-Stichting op. Hiermee was de toekomst van de verzameling min of meer verzekerd. In 1954 werd ze officieel als bruikleen overgedragen aan het Museum Willet-Holthuysen. Daar is sindsdien altijd een selectie van het bezit getoond.

Backers over vloer in Museum Willet-Holthuysen is te zien tot en met 27 februari 2011.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Waanders een rijkelijk geïllustreerd boek over de geschiedenis van de familie, verteld aan de hand van hun kunstverzameling: Backer. Een Amsterdamse familie in beeld
Auteur: Femke Diercks, m.m.v. S.A.C. Dudok van Heel en Norbert E. Middelkoop

-----------------einde persbericht---------------------



Ingezonden persbericht