Ingezonden persbericht


Amsterdam, november 2010
Persbericht nominatie Freedom to Create

Nominatie voor grote Internationale prijs voor theatervoorstelling over kindheksen van Nederlandse regisseur.

Het Congolese K-Mu Théâtre is voor de voorstelling 'Basal'ya Bazoba' in de regie van Guido Kleene (Compagnie Dakar) genomineerd voor één van de drie Freedom to Create-prijzen. Aan de hoofdprijs is een bedrag verbonden van 50.000 dollar. 'Basal'ya Bazoba' is een Nederlands/Congolese muziektheaterproductie van Theatre Embassy, Compagnie Dakar en K-Mu Théâtre. Deze zeer succesvolle muzikale komedie over het tragische lot van 'kindheksen' maakte een tournee van 101 voorstellingen in miljoenenstad Kinshasa, en trok ruim 100.000 bezoekers. De voorstelling wil de aandacht vestigen op de veroorzakers van hekserijbeschuldigingen bij kinderen.

De Freedom to Create Award is een jaarlijkse prijs voor artiesten over de hele wereld die met hun werk mensen inspireren en sociale ongelijkheid bespreekbaar maken. De drie finalisten verdelen het prijsgeld van 65.000 dollar. De winnaar wordt bekend gemaakt op vrijdag 26 november 2010 in Cairo, Egypte, tijdens een gala gepresenteerd door acteur en UN Goodwill Ambassadeur Amr Waked en de Brits/Nigeriaanse presentratrice Femi Oke.

In Kinshasa leven circa 25.000 straatkinderen die uit huis zijn verjaagd of gevlucht vanwege vermeende hekserij. Als rampspoed een familie treft, wordt vaak een schuldige aangewezen. Dit gebeurt door dominees van de immens populaire born-again kerken. Sinds 2009 is het bij wet verboden om kinderen van hekserij te beschuldigen, maar het fenomeen komt nog steeds op grote schaal voor.

De voorstelling Basal'ya Bazoba is een initiatief van artistiek leider Guido Kleene i.s.m. Toto Kisaku. Producent Theatre Embassy heeft in coproductie met Compagnie Dakar, K-Mu Théâtre en Oser La Vie uit Kinshasa dit zeer complexe onderdeel van de Congolese samenleving onder de aandacht gebracht. Theatre Embassy organiseert op 28 november een Gala in het Tropentheater om aandacht te vragen voor haar projecten. Regisseur Guido Kleene is artistiek leider van toneelgroep Compagnie Dakar.




Ingezonden persbericht