Ingezonden persbericht


Persbericht

Auke de Vries - Nesten
26 november 2010 t/m 13 februari 2011

Gemeentemuseum Den Haag

De in Friesland geboren beeldhouwer Auke de Vries (1937) geniet internationale bekendheid. Zijn monumentale beelden in de openbare ruimte zijn in alle uithoeken van de wereld te bewonderen. Hoewel opgebouwd uit zware metalen om weerbaar te zijn in de openbare ruimte, zien de beelden van deze kunstenaar er vaak buitengewoon licht en zwevend uit. Aanvankelijk werkte hij vooral in opdracht, later kreeg hij ook museale tentoonstellingen. Dat verschil is bij Auke de Vries een spanningsveld, want ook al krijgt hij een opdracht van buitenaf, uiteindelijk geeft hij altijd een opdracht aan zichzelf. In het najaar van 2010 toont Auke de Vries drie monumentale Nesten in de projectenzaal van het Gemeentemuseum, de zaal die door architect Berlage als sculpturenzaal is ontworpen.

Auke de Vries is geboren en getogen op het Friese platteland. Met kunst heeft hij in zijn jeugd nauwelijks kennis gemaakt. Op zijn zeventiende vertrok hij liftend naar kunststad Parijs. Vóór die tijd was hij nauwelijks in aanraking gekomen met beeldende kunst en stedelijke architectuur. De verbinding tussen die twee is, samen met de natuur, de rode draad in zijn oeuvre. In Nederland is De Vries vooral bekend vanwege zijn werk in de openbare ruimte. Zijn beelden zijn te vinden op een aantal belangrijke plaatsen in Nederland, zoals in de Tweede Kamer, in de tuin bij Paleis Noordeinde in Den Haag en het Maasbeeld in Rotterdam, een 200 meter lange sculptuur die zich over de Maas uitstrekt. De beelden van Auke de Vries zijn meestal abstracte composities, die de zwaartekracht tarten met hun langgerekte grillige vormen. Auke de Vries stemt zijn werk af op de architectuur van een gebouw of plein, die ruimte moet als het ware om de toevoeging van het beeld 'vragen'.

Zo vroeg ook het atrium van het door de befaamde Nederlandse architect Ben van Berkel ontworpen Mercedes BenZ Museum in Stuttgart om een toevoeging. Auke de Vries ontwierp de Nesten met het atrium van dit immense en hypermoderne gebouw in het achterhoofd, maar een concrete opdracht voor deze werken had hij niet. Het was een opdracht aan zichzelf. De drie Nesten (oorspronkelijk waren het er zes, de ontwerpen van alle nesten zullen ook in de tentoonstelling te zien zijn) die Auke de Vries in deze tentoonstelling toont, heeft hij in zijn atelier in Den Haag vervaardigd, het maakproces heeft lange tijd in beslag genomen en tijdens dat proces hebben enkele vrienden gereageerd op de vorderingen, die reacties zijn in de catalogus opgenomen, als een logboek voor de totstandkoming van deze bijzondere tentoonstelling.

De catalogus die bij de tentoonstelling verschijnt kan worden bewerkt tot een uniek en driedimensionaal geheel. Teksten zijn van Renate Wiehager en Maria Barnas, Uitgeverij Boek, Nederland. Voor de Nederlandse versie van de catalogus wordt een bijlage gemaakt, met een interview met de kunstenaar en installatieshots van de tentoonstelling, evenals een overzicht van de werken in de openbare ruimte van Auke de Vries in Den Haag.