Gemeente Heerlen

Persbericht

Isolatiewedstrijd met grote ijsblokken op Burg. Van Grunsvenplein

26 november officiële aftrap Heerlense deelname aan landelijke energieactie

Vrijdag 26 november a.s. vindt op het Burg.van Grunsvenplein voor Theater Heerlen de aftrap plaats van de Heerlense deelname aan het nationale Klimaatstraatfeest. Dat gebeurt door middel van een spectaculaire isolatiewedstrijd met een drietal tuinhuisjes, waarin grote ijsblokken worden geplaatst. Milieuwethouder Fred Gillissen zal rond half elf de laatste ijsblok in het huisje plaatsen, waarna de deuren voor twee maanden op slot gaan. Op maandag 31 januari 2011 wordt gekeken hoeveel ijs er nog over is.

Grote ijsblokken

Door middel van deze isolatiewedstrijd vestigt Heerlen op ludieke wijze de aandacht op het effect van isoleren om energie te besparen. Voor de wedstrijd zijn drie tuinhuisjes op het Schouwburgplein geplaatst. Twee huisjes zijn geïsoleerd door leerlingen van het Arcus en Herlecollege; een huisje is niet geïsoleerd. Op 26 november worden drie grote ijsblokken van 1300 liter (ca 1.55 x 1.00 x 0.85 m) in de huisjes geplaatst. Aan de inwoners c.q. voorbijgangers de uitdaging om te raden hoeveel het ijs de komende twee maanden in de huisjes zal smelten. Tijdens de Lokale Energie Dag Heerlen op 31 januari 2011 worden in Theater Heerlen de prijswinnaars bekend gemaakt, met als hoofdprijs een elektrische fiets.

Nationaal Klimaatstraatfeest

De isolatiewedstrijd geeft de start aan van de Heerlense deelname aan de landelijke Klimaatstraatfeest-campagne. Deze campagne vindt plaats om in heel Nederland in het stookseizoen 2010-2011 extra energie te besparen. En dan niet alleen in je eigen huishouden, maar met je hele straat. Want hoe meer energie je als straat bespaart, des te groter is de kans dat de straat er een feest aan over houdt. De 500 meest actieve straten van Nederland krijgen op zaterdag 14 mei 2011 allemaal een straatfeest cadeau. Geïnteresseerde burgers kunnen zich aanmelden op www.klimaatstraatfeest.nl.




Gemeente Heerlen