Maastricht University

Geachte redacties,

Op vrijdag 26 spreekt professor Trudy van der Weijden haar inaugurele rede uit, getiteld "Richtlijnen in de spreekkamer, van dogma naar dans". Prof. dr. Van der Weijden is op 1 maart 2010 benoemd tot hoogleraar 'Implementatie van Richtlijnen' bij de vakgroep Huisartsgeneeskunde aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht. Een samenvatting van de oratietekst is in bijlage toegevoegd.

In haar oratie legt zij uit dat het toepassen van richtlijnen in de dagelijkse praktijk een dynamisch, patiëntgericht proces is waarbij beredeneerd afwijken van de richtlijnen juist de bedoeling is. Daarbij moet gezamenlijke besluitvorming een reëel alternatief zijn voor het paternalistische model. Door financiële vergoedingen voor artsen, de zogenaamde diagnose-behandel combinaties, direct te koppelen aan de mate waarin artsen volgens bepaalde richtlijnen werken, dreigt het gevaar dat de richtlijnen dogmatisch worden toegepast.

Van der Weijden studeerde in 1989 af aan de Faculteit Geneeskunde van de UM. Sinds 1990 werkt ze als arts-epidemioloog bij de vakgroep Huisartsgeneeskunde, waar zij onderzoek doet naar het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Zij promoveerde in 1997 op het effect van implementatie van de richtlijn voor diagnostiek en behandeling van hypercholesterolaemie. Voor dit proefschrift ontving zij in 1998 de Award van de landelijke onderzoeksschool Care. Sinds 2005 is zij programmaleider van het CAPHRI onderzoeksprogramma Implementation of Evidence.

Trudy van der Weijden is tevens voorzitter van de 6e "International Conference on Shared Decision Making", die in juni 2011 plaatsvindt in Maastricht, met als thema implementatie van gezamenlijke besluitvorming (www.isdm2011).