Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Deventer, 25 november 2010

De duurzame fabriek van de toekomst

Op vrijdag 26 november wordt er in de Bergkerk in Deventer een bijeenkomst georganiseerd over de 'Factory of the Future'. Het gaat hierbij om een innovatieprogramma, gericht op duurzame industriële ontwikkeling, gebaseerd op de principes van 'Cradle to Cradle'. Het concept van de 'Fabriek van de toekomst' is ontwikkeld door een aantal grote Nederlandse multinationals, zoals AkzoNobel, DSM en Royal Cosun (Suikerunie) in samenwerking met het Deventer ingenieursbureau Witteveen+Bos.

Volgens het C2C-principe wordt bij het ontwerpen van industriële processen gestreefd naar het gebruik van materialen, die steeds weer teruggegeven kunnen worden aan technische of biologische kringlopen. Het gaat verder dan hergebruik. Bij de ontwerpen wordt al rekening gehouden met toekomstige gebruiksfasen. De bedenkers en pleitbezorgers van dit principe zullen ook aanwezig zijn bij deze bijeenkomst. Michael Braungart is één van de sprekers. Hij zal ingaan op de toepassing van 'Cradle to Cradle' in een aantal concrete industriële projecten in de Verenigde Staten. William McDonough zal via een internetverbinding de deelnemers toespreken en zijn reflectie geven op het concept van de 'Factory of the Future'.

Witteveen+Bos heeft mede op basis van de kennis van de partners een parametrisch associatief model ontwikkeld. Het gaat hierbij om een computermodel dat alle effecten analyseert van gebruik van energie, grondstoffen, natuurlijke hulpbronnen en transportmiddelen bij het ontwerp en de bouw van fabrieken alsook van de industriële processen zelf. Het model geeft inzicht in de effecten en de samenhang van de vele variabelen, die uiteindelijk de mate van duurzaamheid van de industriële activiteit bepalen. Het model is tevens een hulpmiddel bij de besluitvorming over het ontwerpproces.

Naast de diverse lezingen tijdens de bijeenkomst in de Bergkerk demonstreert ir. Maarten Veerman namens Witteveen+Bos het ontwerpmodel voor de fabriek van de toekomst. Ook gaan de deelnemers in een workshop aan de slag met de fabriek en stad van de toekomst en discussiëren zij over thema's en ontwikkelingen op het gebied van materialen, schaalgrootte, maatschappij, energie en transport.

De Nederlandse industrie is voorloper waar het gaat om duurzaamheid van industriële productie. AkzoNobel en DSM staan beiden in de top drie van de Dow Jones sustainability index. Het innovatieprogramma is mede gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken.

----