essenscia ontgoocheld over voorstel van Commissie om zuigflessen met bisphenol A te verbieden

26/11/2010 17:59

ESSENSCIA

Europese Commissie ontkent belang van wetenschappelijke studies

essenscia, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences, reageert ontgoocheld op het voorstel van de Europese Commissie om zuigflessen van polycarbonaat te verbieden. Dit initiatief staat lijnrecht tegenover recent gepubliceerde doorlichtingen van bisphenol A (BPA) van twee toonaangevende agentschappen voor voedselveiligheid en gezondheid.

Op verzoek van de Europese Commissie publiceerde het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) eind september van dit jaar de resultaten van haar meest actuele doorlichting van BPA. EFSA concludeerde dat er geen enkele reden is om de huidige veiligheidslimiet aan te passen of het gebruik van BPA in contact met voedsel te verbieden.

Begin deze maand nog boog een groep van experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich over al het beschikbare wetenschappelijk bewijsmateriaal dat er bestaat over bisphenol A. De WHO stelde dat "het invoeren van publieke gezondheidsmaatregelen voorbarig zou zijn".

Er is met andere woorden geen nieuw wetenschappelijk bewijs voorhanden dat tegenstrijdige effecten van BPA-zuigflessen aantoont die de beslissing van de Europese Commissie zou kunnen verantwoorden.

De wetenschappelijke referenties die de Commissie aanhaalt om haar voorstel te staven, zijn niet overtuigend. Er bestaan immers een groot aantal wetenschappelijke bewijzen over BPA die herhaaldelijk grondig zijn onderzocht door gezondheidsinstellingen over heel de wereld.

"Het initiatief van de Europese Commissie ondermijnt het bestaande mechanisme en het proces binnen de Europese Unie dat de veiligheid van voedsel en het contact van materialen met voedsel garanderen", zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia.

"Er is geen reden om zuigflessen van polycarbonaat te bannen. Het verbod ondermijnt het vertrouwen in de betrouwbaarheid van mechanismen die zijn opgezet om veilig voedsel voor alle burgers in Europa te verzekeren. Het voorzorgsprincipe moet worden toegepast wanneer er grote hiaten zijn in wetenschappelijk bewijsmateriaal om de samenstelling van een stof te doorgronden. Voor BPA zijn de data echter zeer accuraat en bevestigd door zowel het EFSA als de WHO. essenscia pleit er dan ook voor om vast te houden aan het principe van 'sound science' als basis voor wetgevende beslissingen in Europa en vraagt dat de Belgische overheid dit principe ook zou toepassen in haar communicatie met Europa."

Meer info:

Frank Beckx, woordvoerder essenscia, tel. 02 238 97 08, gsm 0476 80 94 74, fbeckx@essenscia.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel