Warchild


Prijs voor Colombiaans videocollectief

In Colombia heeft Sueños Films, een collectief waar jongeren hun dromen met audiovisuele middelen kunnen verwezenlijken, een belangrijke journalistieke prijs gewonnen. War Child steunt sinds 2009 het collectief, dat gevestigd is in één van de armere wijken van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá, Ciudad Bolívar. War Child is blij met de prijs, want Sueños Films geeft kinderen de kans hun stem te laten horen en op te komen voor hun rechten.

De prijs is onder meer toegekend voor het zogeheten Internationale Alternatieve Videofestival Ojo al Sancocho, dat Sueños Films jaarlijks organiseert. Het videofestival wil nieuwe filmmakers een podium biedenen de uitwisseling bevorderen van alternatieve audiovisuele communicatie die gericht is op de gemeenschap.

Moed
Volgens de jury laat het festival de creativiteit en de moed zien van de inwoners, en in het bijzonder de kinderen en jongeren, van de armere wijken. De speciale scholen van Sueños Films, waar kinderen leren filmen, zijn volgens de jury een voorbeeld voor de rest van het land en de wereld.

Colombiaanse kinderen maken hun eigen video Eigenwaarde Sueños Films werd opgericht om op een andere manier te communiceren over wat er in de buurt speelt: door de ogen van de inwoners zelf. Met behulp van video en andere communicatiemiddelen wil het de weerbaarheid en veerkracht van onder andere kinderen en jongeren vergroten en hun gevoel van eigenwaarde versterken, zodat ze zichzelf beter kunnen redden én gezien worden.

Alles zelf doen
Kinderen en jongeren krijgen de kans video's en films te maken, waarvoor ze zelf het onderzoekdoen, scripts schrijven, filmen en de vertoning en distributie regelen. Ze laten zien met welke problemen ze te maken hebben en welke oplossingen zij aandragen. Zo nemen kinderen en jongeren zelf het heft in handen om hun dromen te vervullen.

Kwetsbaar
Kinderen en jongeren in Colombia die opgroeien in bijvoorbeeld Ciudad Bolívar zijn zeer kwetsbaar. Velen van hen zijn naar de Colombiaanse hoofdstad gekomen om te ontsnappen aan het conflict. Ze lopen het risico gerekruteerd te worden door guerrillagroeperingen, paramilitairen of plaatselijke bendes. War Child ondersteunt deze jongeren door middel van creatieve activiteiten (bijvoorbeeld film en video) om te voorkomen dat zij betrokken raken bij criminele activiteiten en om hen een nieuw perspectief te bieden.