Nederlandse ontwikkelingssamenwerking wordt afgebroken

26/11/2010 19:28

Cordaid

De extra aangekondigde bezuiniging van 50 miljoen euro is rampzalig voor het werk van particuliere hulporganisaties uit het medefinancieringsstelsel (MFS2). Na de eerder afgekondigde bezuinigingen van deze maand betekent dit voor de allerarmsten in ontwikkelingslanden dat internationale steun afbrokkelt.

Particuliere hulporganisaties ontvangen 15% van het totale budget voor ontwikkelingsamenwerking (40% gaat naar multilaterale organisaties zoals de VN, en 35% naar de Nederlandse ambassades), maar worden onevenredig hard gekort. Door de dubbele bezuinigingsronde moeten de particuliere hulporganisaties in totaal 33% inleveren. Terwijl juist de Nederlandse hulporganisaties staan voor jarenlange ervaring met een groot netwerk van lokale partnerorganisaties en direct bereik van de allerarmsten.

Met het centraal stellen van het nationale belang wordt alle kennis en ervaring over effectieve ontwikkelingssamenwerking aan de kant gezet. Hulp wordt aanbodsgericht en gaat voorbij aan de vraag vanuit mensen zelf. De economische zelfstandigheid zal daardoor eerder afnemen waardoor van duurzame ontwikkeling geen sprake meer zal zijn.





http://www.cordaid.nl