Ingezonden persbericht

Uniek concert Mooi Wark met Drents Jeugdorkest

Na het succesvolle Siepel Festival van begin oktober in Schoonoord, tekent Mooi Wark wederom voor een uniek evenement. De populaire Drentse band gaat namelijk samen met het Drents Jeugdorkest een concert geven op vrijdagavond 26 november aanstaande in De Bonte Wever te Assen.

Een unieke gebeurtenis volgens William Bossong, bassist van Mooi Wark: "Mooi Wark heeft normaliter zijn eigen publiek en het Drents Jeugdorkest heeft dat ook, maar wij willen deze graag bij elkaar brengen. Het resultaat is een 70-koppig orkest en 4 rockmuzikanten op 1 groot podium." Er zullen uitsluitend Mooi Wark nummers gespeeld worden, maar deze keer dus voorzien van vele extra instrumenten.

"Toen Mooi Wark ons benaderde was ik direct enorm enthousiast!" aldus DJO dirigent Nico Sieffers. "Door de samenwerking tussen Mooi Wark en het Drents Jeugdorkest zullen beide culturen wat dichter bij elkaar gebracht worden. Er is gekozen voor de meest uiteenlopende vormen van musiceren. Een symfonisch blaasorkest en een rockband. Het ene is afhankelijk van genoteerde muziek terwijl Mooi Wark alleen maar audiovisueel musiceert. De amateuristische muziekbeoefening zal gebruik kunnen maken van de ervaringen opgedaan in dit project."

Met dit project willen beide partijen ook het gebruik van streektaal een extra impuls geven. De streektaal staat momenteel ruim in de belangstelling. De oorzaak hiervan ligt volgens sommige deskundigen juist in de teruggang van het dialect als spreektaal. Het gevoel dat we iets wezenlijks aan het verliezen zijn, doet een tegenbeweging ontstaan, die meer waardering voor de streektaal tot gevolg heeft. Dit wordt de streektaal-renaissance genoemd. Er is eigenlijk nog nooit zoveel geschreven in de streektaal als tegenwoordig. Het zingen in de streektaal is inmiddels in heel Nederland geaccepteerd en wordt ten gehore gebracht op alle mogelijke zenders. Personen als Danie^l Lohues, Gé Reinders en groepen als Normaal, Rowwen He̤ze en Mooi Wark doen het erg goed.

Het spektakel is vooralsnog eenmalig! "Wie weet komen er ooit nog een paar vervolgconcerten, maar op dit moment is daar nog geen sprake van." zegt Bossong. Kaarten voor het concert van Mooi Wark samen met het Drents Jeugdorkest zijn verkrijgbaar bij de kassa van De Bonte Wever in Assen en online via http://tickets.mooiwark.nl voor slechts ¤ 15,00 per persoon. Er zijn tevens VIP-kaarten verkrijgbaar, inclusief een hapje en een drankje op het VIP-balkon. Deze kosten ¤ 59,50 per persoon.

Mooi Wark
Mooi Wark is een Drentse rockformatie, die sinds 2006 landelijke bekendheid geniet. Sinds de hit-singles "IDIOOT", "ACHTER DE TENT" en natuurlijk "IN DE BLOTE KONT" gaat het hard met de band. Mooi Wark is inmiddels vaste gast in de ochtendshow van Giel Beelen (3FM) en verscheen ook al bij Edwin Evers in Evers Staat Op! (Radio 538) en TROS Muziekcafé (Radio 2). Ook de landelijke televisie heeft de band ontdekt, wat onlangs resulteerde in een optreden bij het TROS Muziekfeest. De muziekstijl van Mooi Wark laat zich ook wel omschrijven als (boeren)rock met een vleugje feest. Eind 2008 stond de band in een uitverkocht Paradiso te Amsterdam waar tevens de 1e live DVD is opgenomen. Jaarlijks worden maar liefst 100 zalen, feesttenten en evenementen aangedaan en de sterke live-reputatie bracht ze al bij grote festivals als de Zwarte Cross, Dauwpop, TT-Festival, de Mega-Piratenfestijnen en het Koninginnedagfeest van Radio 538 op het Museumplein in Amsterdam.
Sinds dit jaar is Mooi Wark toegevoegd aan het Jägerband programma van Jägermeister. De populaire shotdrank is wereldwijd actief in de metal- en rockscene en werkt daarin samen met toonaangevende bands. Jägermeister zal Mooi Wark op allerlei manieren gaan ondersteunen.
Onlangs verscheen het 10e studio-album van de band, geproduceerd door Erwin Musper en getiteld "X". Musper was in het verleden al verantwoordelijk voor vele succesvolle albums van onder meer Anouk, Doe Maar, The Scorpions, Bon Jovi en Van Halen.

Drents Jeugdorkest
In 1988 startte de toenmalige Culturele Raad voor Drenthe en de Samenwerkende Amateur Muziek Organisaties (SAMO) een project in Drenthe met als doelen kwaliteitsverhoging van de blaasmuziek maar ook een stuk promotie ervan. Alle amateurmuzikanten van dit project waren na afloop zo enthousiast dat ze massaal aandrongen om dit orkest in stand te houden, met als resultaat de oprichting van het Drents Jeugdorkest. Het allereerste concert dat werd gegeven was op 1 januari 1989, ter gelegenheid van de eerste uitzending van Radio Drenthe.
Het doel van het Drents Jeugdorkest is: jonge muzikanten gedurende een korte tijd op een intensieve maar ook vooral op een zeer aantrekkelijke manier bezig te laten zijn met muziek-beoefening. Het Drents Jeugdorkest klinkt muzikaal, jong en dynamisch en repertoire is zeer gevarieerd: van de Beatles tot Bach en van Tina Turner tot Tschaikowsky.
De dirigent van het Drents Jeugdorkest is Nico Sieffers. Al op zeer jeugdige leeftijd kwam hij in aanraking met de harmonie- fanfare- en brassbandmuziek. Hij studeerde schoolmuziek, koor- en orkestdirectie aan het conservatorium te Zwolle en verder bekwaamde hij zich in dirigeren en scholing van harmonie- en fanfare-orkesten bij de heer Piebe Bakker, die op dit gebied internationaal grote bekendheid genoot. Als muziekpedagoog heeft Sieffers steeds gewerkt aan vernieuwen van muziekonderwijs in groepen.
Het Drents Jeugdorkest bestaat uit ongeveer 70 leden tussen de 14 en de 30 jaar. Iedereen is lid van een plaatselijke harmonie, fanfare of brassband in Drenthe. De bezetting van het orkest bestaat uit de volgende instrumenten: piccolo , fluit , hobo, fagot, klarinet, basklarinet, alt- tenor- en baritonsaxofoon, trompet, hoorn, trombone, bariton, besbas, cello, contrabas en slagwerk. Elk jaar gaat het Drents Jeugdorkest op tournee. Vaak gaan deze reizen naar het buitenland waar een aantal concerten worden gegeven.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht